Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Μνημόσυνο 212 Εκτελεσθέντων στις Βίγλες Μαλλωτών

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008 διοργανώνεται για μια ακόμη φορά από το Δήμο Μεγαλόπολης και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΟΑΕΑ, με τη φροντίδα πάντα του πρώην Δημάρχου Μεγαλόπολης και γνωστού αντιστασιακού Κώστα Κακκαβά, το μνημόσυνο για τα 64 χρόνια από την εκτέλεση των 212 Ελλήνων πατριωτών από την Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία που έγινε στη θέση Βίγλες Μαλλωτών Μεγαλόπολης από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής το πρωινό της 24ης Φεβρουαρίου 1944. Το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλόπολης, μετά τη Θεία Λειτουργία, θα γίνει το μνημόσυνο και στις 11.00 π.μ. θα γίνει μετάβαση στον τόπο της θυσίας όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και χαιρετισμοί, προσκλητήριο πεσόντων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, κατάθεση στεφάνων και η τελετή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική της IV Μεραρχίας Πεζικού.
Αιτία αυτής της τραγωδίας ήταν η επιτυχημένη επίθεση στο σημείο εκείνο στις 23 Φεβρουαρίου εναντίον μιας Γερμανικής φάλαγγας από τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Γεώργιο Κερκεμέζο από την Καμάρα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 30 Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες και κυριεύτηκαν πολλά λάφυρα. Την επομένη ημέρα, 24 Φεβρουαρίου, μεταφέρθηκαν από τις φυλακές της Τρίπολης οι 212 Έλληνες κρατούμενοι και εκτελέστηκαν ομαδικά στη χαράδρα που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το μνημείο, εκεί που βρίσκεται ο μικρός σταυρός.
Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες βρίσκονται και 14 Μεγαλοπολίτες, τη μνήμη των οποίων ο Δήμος Μεγαλόπολης έχει τιμήσει δίνοντας τα ονόματά τους σε δρόμους της πόλης μας και αυτοί είναι οι παρακάτω:
1) Αγγελόπουλος Ασημάκης
2) Γιαννόπουλος Χρήστος
3) Ζέρβας Απόστολος
4) Θεοδοσίου Αυγερινός
5) Καΐκας Ιωάννης
6) Κουλουράς Δημήτριος
7) Κουρούσης Χρήστος
8) Λάμπρου Ανδρέας
9) Μπάντος Νικόλαος
10) Μαντζιαβάς Αναστάσιος
11) Παπαϊωάννου Ιωάννης
12) Πρεκετές Ηλίας
13) Σμυρνής Νικόλαος
14) Χαραλαμπόπουλος Θεόδωρος
Για χρόνια μετά την εκτέλεση, δεν υπήρχε μνημείο στον τόπο της εκτέλεσης παρά μόνο ο μικρός σταυρός λίγο πιο κάτω. Ο δρόμος για την κατασκευή του μνημείου άνοιξε πριν από 30 περίπου χρόνια με ενέργειες του Κώστα Κακκαβά σε συνεργασία με την Κοινότητα Μαλλωτών και το Δήμο Μεγαλόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: