Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008

Εορτάστηκε η μνήμη των 212 εκτελεσθέντων στις Βίγλες

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε και φέτος, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008, η επέτειος των 64 χρόνων από την τραγωδία του 1944 στη μνήμη των 212 εκτελεσθέντων στις Βίγλες Μαλλωτών Μεγαλόπολης.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλόπολης από τον πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεόκτιστο Κλουκίνα και τους ιερείς του ναού ακολούθησε η εκδήλωση στον τόπο της θυσίας με σύμμαχο τον καλό καιρό.
Τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον πανοσιολογιώτατο π. Θεόκτιστο και ακολούθησαν ομιλίες από το Δήμαρχο Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα, τον εκπρόσωπο της Γερμανικής Πρεσβείας Μορφωτικό Σύμβουλο Νόρμαν Σούλτς και τον πρώην Δήμαρχο Μεγαλόπολης και αντιστασιακό Κώστα Κακκαβά, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της Γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα και τις θηριωδίες που πραγματοποίησαν, στην άρνησή τους να αποζημιώσουν τη χώρα μας και τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και για τα δάνεια που χρωστούν στην Ελλάδα από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων Συνταγματάρχη Κίμωνα Κωνσταντάκη Υποδιοικητή της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, τον εκπρόσωπο του Νομάρχη Αρκαδίας Αντινομάρχη Ευθύμιο Τζανετόπουλο, το Δήμαρχο Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα, τον εκπρόσωπο της Γερμανικής Πρεσβείας Νόρμαν Σούλτς, τον Αστυνομικό Διευθυντή της Αστυνομικής Δ/νσης Αρκαδίας Ανδρέα Θεοδωρόπουλο, τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος Πύραρχο Ιωάννη Λαμπρόπουλο, το Γραμματέα του Δημ. Συμβουλίου Μεγαλόπολης Δημήτρη Γιαννακούρα (για την Εθνική Αντίσταση), το Δήμαρχο Βαλτετσίου Νίκο Παπανικολάου, τους Αντιδημάρχους Γόρτυνος Δημήτριο Γιώτη και Φαλαισίας Βασίλειο Κανέλλο, τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Μαλλωτών Σπύρο Κεντιστό, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλλωτών Κώστα Πανταζή, αντιστασιακούς και άλλους φορείς της πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας.
Η γρίπη κράτησε μακριά από την εκδήλωση τον αγωνιστή της Αντίστασης Μανόλη Γλέζο (για το θάρρος του να κατεβάσει τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη με τον Απόστολο Σάντα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Κώστας Κακκαβάς).
Στην εκδήλωση συμμετείχε Άγημα από διμοιρία του Στρατού και η οποία έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Μεγαλόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: