Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Νέα σενάρια εισαγωγής λιθάνθρακα για τη Μεγαλόπολη

Σχεδιάζουν να φέρουν και λιθάνθρακα, αυξάνοντας κατακόρυφα τη ρύπανση.
Θεωρείται κύρια πηγή για τη ρύπανση των υπογείων υδάτων, των εδαφών και για αλλοιώσεις της τροφικής αλυσίδας!!!

«Το περιβάλλον της Μεγαλόπολης φαίνεται ότι θα επιβαρυνθεί πολύ τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός ότι άλλες περιοχές της Ελλάδας δεν δέχονται την λειτουργία εργοστασίων λιθάνθρακα, οδηγεί το Υπουργείο Ανάπτυξης να στρέψει το βλέμμα του προς τη Μεγαλόπολη! Έτσι, πέρα από τη συνέχιση λειτουργίας δύο μονάδων με λιγνίτη και την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου, φαίνεται ότι στα υπόψην του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι και η εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα!
«Το Συμβούλιο Μακροχρόνιου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού της χώρας στην Έκθεση που σύμφωνα με πληροφορίες έχει επεξεργαστεί και αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες στον υπουργό Ανάπτυξης Xρ. Φώλια εισηγείται την εγκατάσταση δύο λιθανθρακικών μονάδων συνολικής ισχύος 1600 MW μία την περιοχή της Κοζάνης και μία στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Κατάλληλη περιοχή αναφέρεται και η Μεγαλόπολη, επίσης λιγνιτικό κέντρο, όπου όμως η ΔEH έχει σχεδιάσει να προωθήσει την εγκατάσταση μονάδας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 800 MW περίπου. Το σκεπτικό στηρίζεται στην ανάγκη εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, αφού τα λιγνιτικά αποθέματα σταδιακά μειώνονται, ενώ παράλληλα οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν. Την ίδια ώρα, η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών θεωρείται η καταλληλότερη για την υλοποίηση των μονάδων αφού έχουν, σύμφωνα πάντα με τους αρμοδίους την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, παράγοντας πολύ σημαντικός για τέτοιου είδους μονάδες διεθνώς». Αυτά αναφέρονται – μεταξύ άλλων- σε ρεπορτάζ της έγκριτης «Καθημερινής της Κυριακής».
Και στο σημείο αυτό προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα: Τόσο καιρό μας έλεγαν ότι θα κλείσουν σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια τις λιγνιτικές μονάδες και θα στη θέση τους θα λειτουργήσουν μονάδες φυσικού αερίου, για να πάψει η επιβάρυνση του ήδη κατεστραμμένου περιβάλλοντος της Μεγαλόπολης. Έστω και αν αυτή η εξέλιξη σημαίνει δραματική μείωση των θέσεων εργασίας για την Αρκαδία, σχεδόν όλοι δέχτηκαν ως θετική αυτή την εξέλιξη. Πως είναι όμως δυνατόν να κλείνεις τις λιγνιτικές μονάδες, για να περιορίσεις τη ρύπανση, και την ίδια ώρα να σχεδιάζεις μονάδες λιθάνθρακα;
Μιλάμε για παραλογισμό…
Ενδεχομένως, στη Μεγαλόπολη να μην έχουν ακόμα αντιληφθεί τι σημαίνει «λιθάνθρακας». Είναι βέβαιο όμως ότι όταν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, θα αντιδράσουν δυναμικά…
Πάμε τώρα στο μέγα ερώτημα: Είναι ρυπογόνος ο λιθάνθρακας; Η στήλη «Καλημέρα Αρκαδία έκανε μία σύντομη έρευνα και εντόπισε κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία. Πρόκειται για στοιχεία της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής οργάνωσης στον κόσμο WWF η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου…
Προσέξτε: «Ο λιθάνθρακας είναι εξίσου ρυπογόνος με τον λιγνίτη, ενώ ακόμα και οι καθαρότερες τεχνολογίες που πλέον χρησιμοποιούνται δεν λύνουν το πρόβλημα των εξαιρετικά υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι η ενεργειακή εξάρτηση από τρίτες χώρες (βλ. Κίνα, Ν. Αφρική, Ουκρανία). Οι τιμές λιθάνθρακα ήδη ανεβαίνουν λόγω της "ξαφνικής" ζήτησης, ενώ γεωπολιτικά η εξάρτηση από έναν μεγάλο ρυπαντή όπως π.χ. η Κίνα, δημιουργεί ρωγμές στην Ευρωπαϊκή οικονομική και περιβαλλοντική πολιτική.Το πρόβλημα με τον λιθάνθρακα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε ότι οι θέσεις εργασίας που πρόκειται να προσφέρει είναι σαφώς λιγότερες από αυτές που θα χαθούν εξαιτίας α) της κλιματικής αλλαγής, β) της ελλιπούς προώθησης των ΑΠΕ».Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο είναι ότι ο λιθάνθρακας δεν πρόκειται να φέρει νέες θέσεις εργασίας στη Μεγαλόπολη… «Η προώθηση των ΑΠΕ (και της εξοικονόμησης) μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας απ' ότι ο λιθάνθρακας. Σε ανάλυση του Πανεπιστήμιου του Μπέρκλεϋ, μελετήθηκε η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής των διαφόρων ενεργειακών πόρων στο ισοζύγιο των ΗΠΑ. Εκεί φαίνεται ξεκάθαρα ότι ακόμα και στις εξαιρετικά "ρυπογόνες" ΗΠΑ η υιοθέτηση των ΑΠΕ θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από ότι ο άνθρακας».
Θα προκαλέσει προβλήματα στην υγεία μας; Δεν θα απαντήσουμε εμείς. Όμως, ο Δρ. Ειδικός Γενικός Ιατρός, Πρ. Συλλόγου Επιστημόνων Υγείας Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης Θεόδωρος Πλέρος, δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις. Λέει ότι «τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα είναι η κύρια πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως (φαινόμενο του θερμοκηπίου, αιθαλομίχλη, αιωρούμενα σωματίδια). Ευθύνονται επίσης για τη ρύπανση των υπογείων υδάτων, της θάλασσας και των εδαφών (όξινη βροχή) και για αλλοιώσεις της τροφικής αλυσίδας. Οι ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνέπειες της καύσης του λιθάνθρακα είναι επομένως άμεσες και έμμεσες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με λιθάνθρακα, ευθύνονται για 30.000 θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη στις ευπαθείς ομάδες: εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα».
Και συμπληρώνει ο γιατρός: «Οι έρευνες ενοχοποιούν κυρίως τους εξής ρύπους:
- Τα αιωρούμενα σωματίδια, των οποίων η συγκέντρωση στον αέρα συνδέεται άμεσα με την αύξηση της θνησιμότητας οφειλόμενης σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Περαιτέρω, η μακροχρόνια έκθεση σε PM προκαλεί οξείδωση και χρόνιες φλεγμονές:
1) του καρδιαγγειακού συστήματος: με αύξηση της αθηροσκλήρωσης, η οποία είναι η κύρια αιτία εμφάνισης εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων,
2) του αναπνευστικού συστήματος: με αύξηση των κρουσμάτων άσθματος, χρόνιων αναπνευστικών πνευμονοπαθειών, καρκίνου του πνεύμονα.
Επίσης, η έκθεση για βραχεία χρονική περίοδο στα σωματίδια αυτά συντελεί σε οξέα ισχαιμικά καρδιαγγειακά επεισόδια σε άτομα που παρουσιάζουν προδιάθεση.
- Οι εκπομπές διοξειδίων του αζώτου, οι οποίες προκαλούν χρόνιες αναπνευστικές πνευμονοπάθειες, καθώς και υπερευαισθησία σε μικροβιακές λοιμώξεις.
- Οι ατμοί υδραργύρου, οι οποίοι μολύνουν το οικοσύστημα και εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα επιβαρύνουν διαταραχές στις εγκύους και θηλάζουσες μητέρες και μπορούν να προκαλέσουν ψυχοκινητικά προβλήματα σε νεογνά, αυτισμό, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.»

Πηγή: "Καλημέρα Αρκαδία" (εφημ. Αρκαδικές Ειδήσεις) 5-5-2008
http://kalimera-arkadia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: