«Η ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΦΕΡΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΕΡΓΙΑ»!!!
Δυσοίωνες προβλέψεις σε ημερίδα που έγινε στη Μεγαλόπολη
• Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων των μονάδων της ΔΕΗ
• Και καταγγελία ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου προστασίας της ατμόσφαιρας
«Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης – Ώρα μηδέν». Αυτός ήταν το τίτλος ημερίδας που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Μεγαλόπολη από την Ένωση Συλλόγων Λυκόσουρας. Παρά το γεγονός ότι η αίθουσα της ημερίδας ήταν σχεδόν άδεια- κάτι που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των διοργανωτών- εκφραστήκαν σοβαρότατοι προβληματισμοί για το μέλλον της περιοχής, με επίκεντρο πάντοτε τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ.
«Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ιδιαίτερη πατρίδα μας είναι εφιαλτική!» τονίστηκε από τους διοργανωτές οι οποίοι υπογράμμισαν ότι «το μεγαλύτερο μέρος του δασικού πλούτου στο Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης καταστράφηκε από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Ένα μεγάλο τμήμα της αναδάσωσης στις παρυφές της πόλης θυσιάστηκε, προκειμένου να δημιουργηθεί το Φωτοβολταϊκό Πάρκο».
Στάθηκαν μάλιστα ιδιαίτερα στη ΔΕΗ αναφέροντας: «Το φυσικό περιβάλλον δηλαδή ο αέρας, το έδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνονται όλο και περισσότερο, από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ σχεδιάζει, εκτός από την δημιουργία του υπερμεγέθους Φωτοβολταϊκού Πάρκου, την δημιουργία νέας μεγάλης Θερμοηλεκτρικής Μονάδας ισχύος 800ΜW, με την χρήση Φυσικού Αερίου.
Κυβέρνηση και ΔΕΗ σχεδιάζουν την δημιουργία Χώρου Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ), στο χώρο των εξαντλημένων ορυχείων.
Η ποιότητα ζωής των κατοίκων υποβαθμίζεται διαρκώς και το μέλλον διαγράφεται ζοφερό. Ο ερχομός της μεταλιγνιτικής εποχής θα επιφέρει στην περιοχή μεγάλη ανεργία, δεδομένου ότι οι νέες μονάδες της ΔΕΗ θα απασχολούν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων.
Κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεν έχει εκπονηθεί και τα πάντα έχουν αφεθεί στην τύχη τους».
Και έκαναν ειδική μνεία στα αρχαία της περιοχής: «Τα ιστορικά μνημεία του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, όπως το Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης, η Αρχαία Λυκόσουρα, το Λύκαιο Όρος και η Αρχαία Τραπεζούντα, έχουν παντελώς εγκαταλειφθεί, ενώ η ανάδειξη τους θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό μοχλό ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, για ολόκληρη την περιοχή του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης».
ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ
Η Ένωση Συλλόγων Λυκόσουρας επεσήμανε ακόμα ότι πρέπει:
«Να διαμαρτυρηθούμε για την βάναυση μόλυνση του περιβάλλοντος, από τον παράνομο τρόπο λειτουργίας των Ορυχείων και των Θερμοηλεκτρικών Εργοστασίων της ΔΕΗ.
• Να διαμαρτυρηθούμε για την επέκταση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, με την προσθήκη νέου Θερμοηλεκτρικού Εργοστασίου 800ΜW, που θα προσθέσει σημαντικά ποσά μόλυνσης, στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της περιοχής μας.
• Να απαιτήσουμε να σταματήσει άμεσα η κατασπατάληση από την ΔΕΗ, των υπογείων υδάτων του υδροφόρου ορίζοντα του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης που είναι ο βασικότερος παράγοντας της επιβίωσης μας στο μέλλον και θα σώσει τον τόπο από την ερήμωση.
• Να διαμαρτυρηθούμε για την χωροθέτηση του τεράστιου Φωτοβολταϊκού Πάρκου, σχεδόν μέσα στον πολεοδομικό ιστό της Μεγαλόπολης, με απρόβλεπτες και άγνωστες συνέπειες.
• Να διαμαρτυρηθούμε για τη δημιουργία μεγάλου Αιολικού πάρκου, από το Όρος Τετράζι πάνω από την περιοχή της Αγίας Θεοδώρας μέχρι την Αρχαία Λυκόσουρα.
• Να απαιτήσουμε να σταματήσει άμεσα η δημιουργία Κέντρου Υπερυψηλής τάσης στην περιοχή Ισιώματος και Κάτω Καρυών από τη ΔΕΗ.
• Να απορρίψουμε κάθε σκέψη και αποκρούσουμε κάθε προσπάθεια, για δημιουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στην περιοχή.
• Να απαιτήσουμε την άμεση σύνταξη προγράμματος σχεδιασμού και ανάπτυξης, για το σύνολο του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης.
• Να απαιτήσουμε την άμεση αξιοποίηση και αναστύλωση των Ιστορικών Πολιτιστικών Μνημείων της περιοχής μας.
• Να διαμαρτυρηθούμε για τον πολύμηνο εμπαιγμό από τις Αρχές, των πυρόπληκτων συμπατριωτών μας.
• Να απαιτήσουμε από τους αρμόδιους φορείς να προστατέψουν τις καμένες εκτάσεις από την παράνομη βόσκηση, προκειμένου να καταστεί εφικτή η φυσική αναδάσωση».
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
Η Ένωση των Συλλόγων Λυκόσουρας Αρκαδίας έχει ήδη τοποθετηθεί στο θέμα της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, με επιστολή που κατατέθηκε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης στις 7/12/07, στην οποία ανέφερε επακριβώς τα εξής:
«Η προοπτική δημιουργίας Φωτοβολταϊκού Πάρκου είναι κατ' αρχή αποδεκτή υπό την προϋπόθεση, ότι η χωροθέτησή του θα αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής μελέτης, με όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και με την προϋπόθεση, ότι η θέση της εγκατάστασης του δεν θα καταστρέψει το Οικολογικό Πάρκο, που έχει δημιουργηθεί στην θέση Ψαθί.
Δυστυχώς όμως, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα και σε αυτή την περίπτωση, η ΔΕΗ με τις θυγατρικές της, λειτούργησε τελείως αυταρχικά, κατά του περιβάλλοντος.
Συνεχίζει να το καταστρέφει!
Συνεχίζει να καταστρέφει με τον τρόπο που λειτουργεί μέχρι σήμερα, με τις μελέτες, καθώς φαίνεται, του ποδαριού, που καταστρέφουν το περιβάλλον.
Με την κοπή Χιλιάδων δένδρων, για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ, σε μία περιοχή από τις λίγες που έχει η ίδια δενδροφυτεύσει, προκειμένου να αποκαταστήσει το περιβάλλον, μετά την εξόρυξη του λιγνίτη.
Μετά από την οικολογική καταστροφή, από τις φωτιές του καλοκαιριού, έχουμε από πάνω τα Καμένα και από κάτω τα Κομμένα. Ένας τέλειος καταστροφικός συνδυασμός!
Το σκηνικό τοπίο του λεκανοπεδίου στο παρόν είναι θλιβερό και στο μέλλον θα είναι εφιαλτικό!
Τεράστια έκταση, χωρίς σωστή κατανομή, με φωτοβολταϊκά! Θερμικός σταθμός παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, με φυσικό αέριο ισχύος 800ΜW! Λειτουργία των παλαιών Μονάδων της ΔΕΗ με λιγνίτη, μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων του!
Και στην μέση, τα εγκαταλελειμμένα Ορυχεία!
Χώροι πειρασμού, για την υποδοχή κάθε είδους αποβλήτων-Βιομηχανικών-Αστικών-Λυματολάσπης, κ.λ.π.
Πραγματικό εφιαλτικό τοπίο!
Το μικροκλίμα της περιοχής, που ήδη έχει επηρεασθεί από την ρύπανση των εργοστασίων της ΔΕΗ, θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο.
Η τεράστια απαίτηση νερού για την λειτουργία των θερμικών εγκαταστάσεων, ο θόρυβος, η αντανακλαστική ακτινοβολία, η αποβολή μεγάλων θερμικών φορτίων μαζί με τα αέρια κατάλοιπα της καύσης θα επιδεινώσουν το ήδη επιβεβαρυμένο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης.
Δεν θα μιλήσουμε για τον λιθάνθρακα με μεγαλύτερες εκπομπές Co2.
Δεν καταστροφολογούμε!
Δεν επιθυμούμε να συμβούν όλα τα παραπάνω!
Αλλά για να μη συμβούν, πρέπει να πάρουμε μέτρα, με αίτιοι προτείνουμε:
• Δημιουργία Αναπτυξιακού Σχεδίου για το Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης, με την φροντίδα του Δήμου Μεγαλόπολης και των όμορων Δήμων.
• Έτσι θα προγραμματισθούν οι σημερινές και μελλοντικές ανάγκες του τόπου, θα επιλεγούν δράσεις με προοπτική, για την ανάπτυξη και την βελτίωση του περιβάλλοντος με την δημιουργία θέσεων εργασίας μετά την λιγνιτική περίοδο.
• Ισόρροπη ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων, που θα επιφέρει την βελτίωση του περιβάλλοντος.
• Οικονομία στους υδάτινους πόρους της περιοχής μας, που θα μας δώσει την δυνατότητα, για την μελλοντική μας ανάπτυξη και επιβίωση.
• Κανένας επανασχεδιασμός του χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων, που σημαίνει ότι ο Δήμος αποδέχεται την δημιουργία ΧΔΒΑ. Η δραστηριότητα αυτή πρέπει να διαγραφεί από τις προτάσεις συνεργασίας του Δήμου Μεγαλόπολης, προς την ΔΕΗ. Η αποδοχή του επανασχεδιασμού κατοχυρώνει την ύπαρξη του και είναι εις βάρος του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συμφέροντος.
• Το πρόγραμμα ανάπτυξης του Δήμου Μεγαλόπολης και του Λεκανοπεδίου είναι το εργαλείο, που θα δώσει πνοή και προοπτικές στον τόπο και πρέπει να συνταχθεί με κοινωνική συναίνεση.
• Αξιοποίηση της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως είναι οι Αρχαιολογικοί μας χώροι, τα Θρησκευτικά μας μνημεία, κ.λ.π.
Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις για το Λύκαιον Όρος σε παγκόσμιο επίπεδο, μας δημιουργούν τεράστιες δυνατότητες. Πρέπει να τις αξιοποιήσουμε, αναπτύσσοντας την περιφέρεια.
Πρέπει να βοηθήσουμε τον τόπο να ανακάμψει με συναίνεση, με συνεργασία, με δημιουργικούς αγώνες.
Όχι στον αυταρχισμό και την μονομέρεια.
Ζητάμε την σύννομη λειτουργία της πρώην Δημοσίας, δηλαδή Κοινωνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, της ΔΕΗ, η οποία δημιουργήθηκε με χρήματα του Ελληνικού Λαού και τα έσοδα της στηρίζονται από τον Ελληνικό Λαό!»
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε κατάθεση δύο αιτήσεων ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά των πράξεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και σε καταγγελία ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου προστασίας της ατμόσφαιρας, προχώρησε η Ένωση Συλλόγων Λυκόσουρας Αρκαδίας.
Κατά την Ένωση, οι δύο πράξεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (μία για τις μονάδες Ι, II, και III και η άλλη για τη μονάδα IV) πρέπει να ακυρωθούν για τους εξής λόγους:
«Οι περιβαλλοντικοί όροι εκδόθηκαν, χωρίς την προηγούμενη εκπόνηση επίκαιρης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθόσον οι μελέτες της ΔΕΗ για τις επίμαχες μονάδες είναι παρωχημένες (του 1989 και του 1998, με συμπληρωματικά μόνο επίκαιρα στοιχεία) ενώ σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον των μονάδων αυτών έχουν έκτοτε εκπονηθεί, όπως η μελέτη διασποράς ρύπων του ΕΜΠ του 2001.
Για τη χρήση των υδάτων από τη ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε προηγηθεί και εγκριθεί πρόγραμμα ανάπτυξης υδατικών πόρων.
Ειδικά για την εγκατάσταση στα Μάρμαρα, δηλαδή τις μονάδες Ι, II και III, η λειτουργία των απαρχαιωμένων και εξαιρετικά ρυπογόνων μονάδων Ι και II θα πρέπει να σταματήσει άμεσα και να μην συνεχίσει σύμφωνα με το πρόγραμμα των 20.000 ωρών, που μάλιστα αντί για εννέα χρόνια εκπονείται σε τρία με αποτέλεσμα το διπλάσιο χρόνο λειτουργίας, άρα και αντίστοιχης επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Τέλος, είναι παράνομο και παράλογο να εγκρίνονται περιβαλλοντικοί όροι για την μονάδα III με προϋπόθεση την ύπαρξη και λειτουργία μονάδας αποθείωσης ενώ αυτή δεν υπάρχει.
Αναφορικά με το ζήτημα παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας, που αφορά στις τιμές ορίων για το διοξείδιο του θείου στην ατμόσφαιρα (Οδηγία 1999/30), η μέση ωριαία τιμή των 350 μα./ηι3 δεν μπορεί να υπερβαίνεται περισσότερο από 24 φορές το χρόνο και η μέση ωριαία τιμή των 125 mg/m3 περισσότερες από 3 φορές το χρόνο. Σύμφωνα με μετρήσεις οι οποίες αφορούν στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και διενεργήθηκαν κατά το έτος 2006 στους σταθμούς μέτρησης Ελληνικό, Ίσαρη, Λεοντάρι και Μεγαλόπολη διαπιστώθηκαν τα πιο κάτω:
Αναφορικά με τις ωριαίες υπερβάσεις αυτές ξεπεράσθηκαν υπερβολικά πολύ περισσότερες φορές από το νόμιμο ανώτατο επιτρεπτό όριο. Συγκεκριμένα, οι υπερβάσεις στο Ελληνικό ήταν 169 (με όριο τις 24), δηλαδή 7 φορές υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου! Στο Ίσαρη 96, στο Λεοντάρι 32 και στη Μεγαλόπολη 61.
Όσον αφορά δε στις ημερήσιες υπερβάσεις, όπου το όριο είναι 3 το χρόνο, στο Ελληνικό οι υπερβάσεις που καταγράφηκαν ήταν 59 (σχεδόν 20 φορές άνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο!), στο Ίσαρη 15 και στη Μεγαλόπολη 12.
Τα ανωτέρω, με δεδομένη την έλλειψη λήψης μέτρων για την προστασία του πληθυσμού και την τήρηση των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων συνιστούν ευθεία παραβίαση του κοινοτικού δικαίου».
(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ»)
Πηγή: "Καλημέρα Αρκαδία" (εφημ. Αρκαδικές Ειδήσεις) 15-5-2008
http://kalimera-arkadia.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου