Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Υπερβάσεις στη ρύπανση της Μεγαλόπολης … παραδέχεται ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς

Εθνικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το Σχέδιο αυτό παρουσίασε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά και στην περίπτωση της Μεγαλόπολης. Μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος Υπουργός τόνισε ότι θα ξεκινήσει διάλογος και ότι μετά θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα και να αρχίσουν να εφαρμόζονται μέσα στην διετία 2009 – 2010.
Και στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της Μεγαλόπολης, υπογραμμίζοντας :«Στόχος της συνολικής προσπάθειας είναι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικά και βιομηχανικά κέντρα μέσα από τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα μας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση ειδικά στα πυκνοκατοικημένα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας. Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να επισημάνω - γιατί ακούγονται και γράφονται πολλές υπερβολές - ότι τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας είναι η διαχείριση των αστικών αποβλήτων, η διαχείριση των αστικών λυμάτων (βιολογικοί καθαρισμοί και αποχετευτικά δίκτυα), η ατμοσφαιρική ρύπανση στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε επιβαρημένες βιομηχανικές περιοχές (π.χ. Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Μεγαλόπολη) και φυσικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής».
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Το Εθνικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης ανέφερε παρακάτω : «Συμπερασματικά για κάθε πόλη η κατάσταση από άποψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να εκτιμηθεί ως εξής: Στη Μεγαλόπολη, η οποία επίσης γειτνιάζει άμεσα με λιγνιτικούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, οι συγκεντρώσεις PM10 (σ.σ. βλαβερά καρκινογόνα σωματίδια) κινούνται εντός ορίων, αλλά καταγράφονται υπερβάσεις στο SO2 (Διοξείδιο του θείου).»
Ο Γιώργος Σουφλιάς ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις» για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η απόδοση των όποιων μέτρων προβλέπεται να είναι μακροχρόνια και απαιτεί την συμβολή των πολιτών στην προσπάθεια αυτή».
Και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς Περιφέρεια, νομαρχία και Δήμους: «Η ευθύνη του εθνικού σχεδιασμού είναι του ΥΠΕΧΩΔΕ, όμως ο τοπικός σχεδιασμός και η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να γίνεται σε αποκεντρωμένη βάση από τις Περιφέρειες, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τους Δήμους».
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ. Το είδος αυτό της ρύπανσης αφορά κυρίως: · Τις περιοχές όπου λειτουργούν θερμοηλεκτρικοί σταθμοί για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Το μέγεθος των προβλημάτων ατμοσφαιρικής όπου λειτουργούν θερμοηλεκτρικοί σταθμοί εξαρτάται από το μέγεθος της παραγωγής, από το χρησιμοποιούμενο καύσιμο (λιγνίτη, πετρέλαιο η πετ κώκ) και από τις επικρατούσες κατά περίπτωση μετεωρολογικές συνθήκες. Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που λειτουργούν στους νομούς Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας.
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Τα κυριότερα μέτρα αφορούν την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών και φυσικά τους συνεχείς ελέγχους από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ. με σκοπό τον έλεγχο της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων των βιομηχανικών/βιοτεχνικών εγκαταστάσεων. Σημειώνεται ότι ήδη η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει επιτελέσει πολύ σημαντικό έργο. Ήδη, περίπου το ένα τρίτο των αναθεωρημένων ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων έχει εκδοθεί. Το ποσοστό αυτό είναι αντίστοιχο με αυτό στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, πολύ σύντομα θα έχουν εκδοθεί και οι υπόλοιπες ΚΥΑ δεδομένου ότι ενισχύουμε με εξειδικευμένο προσωπικό το αρμόδιο Τμήμα Βιομηχανιών της Διεύθυνσης ΕΑΡΘ. Στα μέτρα περιλαμβάνεται φυσικά και η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου και σωματιδίων) από 28 υφιστάμενες μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης της Ελλάδας (διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες, ΔΕΗ), σύμφωνα με την οδηγία 2001/80/ΕΚ όπως ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 29457/ 1511/05 (ΦΕΚ 992Β).
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ. Θέλω, τελειώνοντας να αναφερθώ και στα μέτρα που προτείνουμε για τη συστηματική και αξιόπιστη παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την αξιολόγηση της απόδοσης των μέτρων που θα εφαρμοστούν. Συγκεκριμένα προτείνεται: · Ανάπτυξη με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ ενός επαρκούς Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης. Οι Περιφέρειες θα έχουν την ευθύνη της συντήρησης και καλής λειτουργίας του Δικτύου και το ΥΠΕΧΩΔΕ την ευθύνη της συλλογής και αξιολόγησης των στοιχείων και της ενημέρωσης του κοινού. · Νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική υποβολή από διάφορους δημόσιους φορείς, στο Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), στοιχείων και δεδομένων, απαραίτητων για τη συστηματική αξιολόγηση της απόδοσης των ανωτέρω μέτρων και όσων μέτρων θα θεσμοθετηθούν στο μέλλον. · Σύνταξη από το ΕΚΠΑΑ έκθεσης αξιολόγησης της απόδοσης των μέτρων ανά διετία. Η έκθεση αξιολόγησης θα αποστέλλεται στη Βουλή.
(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ»)


Πηγή: "Καλημέρα Αρκαδία" (εφημ. Αρκαδικές Ειδήσεις) 15-5-2008
http://kalimera-arkadia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: