Κυριακή, 6 Ιουλίου 2008

Η καθυστέρηση στην κατασκευή του δρόμου έφερε ανθρωποθυσία

Απομακρύνθηκε χθες ο Παναγιώτης Κουρετζής από τη θέση του διευθυντή της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Διευρωπαϊκού Δικτύου Πελοποννήσου.
Η ΕΥΔΕ είναι η υπηρεσία που επιβλέπει την ανακατασκευή του καταρρεύσαντος τμήματος Παραδεισίων-Τσακώνας, αλλά και των προσβάσεων στη σήραγγα Ραψομμάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουρετζής βρήκε στο γραφείο του ένα φαξ που τον πληροφορούσε για την αντικατάστασή του. Ανεπισήμως διεδίδετο στην Καλαμάτα ότι η διεύθυνση αφαιρέθηκε από τον κ. Κουρετζή λόγω των καθυστερήσεων στις προσβάσεις Ραψομμάτη, έργου που θα έπρεπε να έχει παραδοθεί την 1η Ιουνίου φέτος. Σύμφωνα, όμως, με αυτό το σενάριο, ο κ. Κουρετζής θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί πολύ νωρίτερα για να υπάρξει πρόοδος, ενώ στα υπέρ του πιστώνεται το γεγονός ότι η κοινοπραξία της Τσακώνας εργάζεται κανονικά παρά την υποχρηματοδότηση, όπως αναφέρθηκε εκτενώς σε χθεσινό ρεπορτάζ του «Θ».
Επικεφαλής της ΕΥΔΕ ορίστηκε, ως ασκών παράλληλα καθήκοντα, ο Γιάννης Καρνέσης, διευθυντής στην ΕΥΔΕ Μελετών - Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου.
Παραδοχή Ξανθόπουλου
Σημειώνεται πως σε απάντηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου προς το βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουσελά, που δημοσιεύθηκε στις 28 Μαρτίου, ο υφυπουργός παρεδέχετο τις καθυστερήσεις κάνοντας εκτενή αναφορά στην εμπλοκή εκτέλεσης των έργων στο Ραψομμάτη με ανάδοχο την κοινοπραξία Τομή-ΕΛΤΕΡ. Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε στην απάντησή του τα εξής, μεταξύ άλλων:
«- Ο Ανάδοχος υπέβαλε αίτηση διάλυσης της εργολαβίας στις 3-10-2006 η οποία απορρίφθηκε από την Προϊσταμένη Αρχή.
- Ο Ανάδοχος στην συνέχεια υπέβαλλε αίτηση Θεραπείας για την διάλυση της εργολαβίας, προσφυγή και Αίτηση Αναστολής εκτέλεσης στην Προσφυγή.
- Η Αίτηση Αναστολής εκδικάστηκε την 21 Δεκεμβρίου 2007 από το Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης και εκδόθηκε η με αριθμό 69/2007 απόφαση με την οποία και απορρίφθηκε.
- Η δε προσφυγή αναβλήθηκε και θα εκδικασθεί την 15 Μαΐου 2008.
- Ο ρυθμός εκτέλεσης των εργασιών δεν είναι ικανοποιητικός και για τον λόγο αυτό, η Διευθύνουσα Υπηρεσία έχει στείλει στην Ανάδοχο Κοινοπραξία τα με αριθμ. Πρωτ. 153/9-8-2007 και 596/ΠΕ/4-2-2008 έγγραφα, ζητώντας την οργάνωση του εργοταξίου σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, αυξάνοντας παράλληλα τα συνεργεία που ασχολούνται με την εκτέλεση του έργου». Η διευθύνουσα υπηρεσία είχε ως τώρα προϊστάμενο τον κ. Κουρετζή.
Σημειώνεται πως η δίκη έγινε το Μάιο στο Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης, αλλά η απόφαση μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή.
Επισημαίνεται πως από την κοινοπραξία Τομή-ΕΛΤΕΡ, η εταιρεία Τομή έχει επιχειρηματική συνάφεια με τον παραχωρησιούχο όμιλο του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας «Μορέας».
Από εδώ και πέρα, ο κ. Καρνέσης καλείται –πέραν των έως τώρα καθηκόντων του- να φέρει εις πέρας δύο έργα βαδίζοντας σε «ναρκοπέδιο», καθώς η μεν αποκατάσταση της Τσακώνας είναι «θέμα τιμής» για το ΥΠΕΧΩΔΕ μια και πρόκειται για δρόμο που κατέρρευσε, το δε Ραψομμάτη αποτελεί δυσάρεστη πρωτοτυπία αφού το δύσκολο –η σήραγγα- είναι έτοιμο και δεν ολοκληρώνεται το εύκολο τμήμα, οι προσβάσεις σε αυτήν.
Ο κ. Καρνέσης αναλαμβάνει την ευθύνη συντονισμού της κατασκευής όλου του δρόμου από την Κόρινθο και κάτω.

Πηγή: "Θάρρος" Καλαμάτας 3-7-2008
http://www.tharrosnews.gr/


Πηγή: "Ελευθερία" Καλαμάτας 4-7-2008
http://www.eleftherianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: