Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2008

Αντεργατικό μεσαίωνα από τις εταιρίες στη ΔΕΗ καταγγέλει το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1939
Ελ. Βενιζέλου 39, Τρίπολη 22100
ΤΗΛ.: 2710 - 222218, ΦΑΞ.: 2710 - 238755
Email: erkenar@otenet.gr

Τρίπολη 20 - 9 - 2008
Αρ. Πρωτ. 5277/Φ 42

ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΠΡΟΣ:
Πρόεδρο και Διευθ. Σύμβουλο Δ.Ε.Η Α.Ε: κ. Αθανασόπουλο Π.
Ειδικό Γραμματέα Σ.ΕΠ.Ε: κ. Κατσακιώρη Ν.
Διοίκηση Ι.Κ.Α
Γ.Δ/Π (Προσωρινή άσκηση καθηκόντων): κ. Λάππα Δ.
Διευθυντή Δ.Μ.Κ.Θ: κ. Καραγιάννη Φ.
Διευθυντή Δ.Ε.Θ: κ. Κοπανάκη Ι.
Διευθυντή Α.Η.Σ - Μ: κ. Βάκρινο Γ.
Διευθυντή Κ.ΜΕ.Ε.Ε Μεγ/λης: κ. Κακολύρη Π.
ALSTOM POWER ITALIA SPA, ΕΜΕΚ ΑΤΕ, ΔΕ-ΚΑ - Α.Τ.Ε.Β.Ε
Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρίπολης, Σ.ΕΠ.Ε Πελ/σου
Συντονιστή ΙΚΑ Περιφ. Πελ/σου, ΙΚΑ Μεγ/λης
Γ.Σ.Ε.Ε, ΓΕΝ.Ο.Π / Δ.Ε.Η - Κ.Η.Ε, Πολιτικά Κόμματα, Μ.Μ.Ε

ΘΕΜΑ: «Σύγχρονος» αντεργατικός μεσαίωνας.

Καταγγέλλουμε την αντεργατική πρακτική και τον εργασιακό μεσαίωνα που υπήρξε για τους εργαζόμενους που απασχόλησε για περίπου δύο (2) μήνες η εταιρεία «ΑΚΤΟΝ» στο χώρο του έργου κατασκευής της Μονάδας Αποθείωσης της Δ.Ε.Η, στον ΑΗΣ Μεγ/λης ανάδοχος του οποίου είναι η εταιρεία «ALSTOM POWER ITALIA SPA».

Η «ΑΚΤΟΝ» εκτελούσε εργασίες ως υπεργολάβος για ένα τμήμα των εγκαταστάσεων της εταιρείας «ΔΕ-ΚΑ - ATEBE» και για ένα άλλο τμήμα της εταιρείας «ΕΜΕΚ ΑΤΕ» οι οποίες ήταν εργολάβοι της αναδόχου εταιρείας.
Η παραπάνω εταιρεία δεν προχώρησε στις νόμιμες διαδικασίες αναγγελίας πρόσληψης στις αρμόδιες υπηρεσίες (Ο.Α.Ε.Δ - Σ.ΕΠ.Ε - Ι.Κ.Α) και μετά από δύο (2) περίπου μήνες εγκατέλειψε «εν μια νυκτί» το χώρο και το έργο χωρίς να πληρώσει τους εργαζόμενους για το διάστημα το οποίο προσέφεραν την εργασία τους.
Η πρακτική της εν λόγω εταιρείας αναδεικνύει τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που επικρατούν σε χώρους εργασίας σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Είναι αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών και μέτρων που εφαρμόζονται χρόνια τώρα ευνοώντας την αυθαιρεσία των εργοδοτών σε βάρος βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Σοβαρές ευθύνες για την εκδήλωση του εργασιακού μεσαίωνα αναλογούν στις εταιρείες (ΔΕ-ΚΑ και ΕΜΕΚ) στην ανάδοχο εταιρεία του έργου (ALSTOM) και φυσικά και στη Δ.Ε.Η ως κύριο του έργου όσο αφορά τον έλεγχο και την επίβλεψη των έργων και την τήρηση των όρων των Συμβάσεων.
Επίσης η ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων των Τοπικών Υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε και του Ι.Κ.Α συμβάλλει στα παραπάνω γεγονότα.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την παραπάνω ενέργεια σε βάρος των εργαζομένων.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· Την άμεση πληρωμή των οφειλομένων - δικαιούμενων αμοιβών της εργασίας των εργαζομένων που απασχολήθηκαν στο έργο με την «ΑΚΤΟΝ» από τους εργολάβους (ΔΕΚΑ - ΕΜΕΚ) ή την ALSTOM ως ανάδοχο ή και από τη Δ.Ε.Η ως κύριο του έργου.
· Την εφαρμογή και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για τα οικονομικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (ωράριο - αμοιβές - ασφάλιση, κ.λ.π )

ΚΑΛΟΥΜΕ
· Την Επιθεώρηση Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε) και το Ι.Κ.Α να προχωρήσουν άμεσα σε κάθε νόμιμη ενέργεια και κυρώσεις στην εν λόγω εταιρεία για την παραπάνω κατάσταση. Να εντείνουν τη δράση τους με ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους για την τήρηση και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, περιορίζοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
· Την Διοίκηση της Δ.Ε.Η Α.Ε να εφαρμόζει πλήρως τους όρους των Συμβάσεων, την εργατική Νομοθεσία και τους όρους ασφαλούς εργασίας στην εκτέλεση των έργων από τις εταιρείες των εργολάβων.
Επιφυλλασόμεθα για την άμεση επίλυση του παραπάνω προβλήματος, τακτοποίησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε διαφορετική δε περίπτωση, θα προχωρήσουμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια κάθε μορφής και διάρκειας.
Η Διοίκηση του Ε.Κ Αρκαδίας με διάφορες πρωτοβουλίες και αγωνιστικά θα διεκδικήσει λύσεις ουσιαστικού ελέγχου της εργατικής νομοθεσίας, προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διασφαλίζοντας τα συμφέροντα τους σε μια κρίσιμη περίοδο εφαρμογής αντεργατικών ρυθμίσεων και πολιτικών σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΜΠΡΟΥΜΑΣ ΑΡ.

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ - ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: