Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2008

H περσινή φωτιά αποκάλυψε αγιογραφίες στο κάστρο Λεονταρίου

Μεγάλα κομμάτια τοιχογραφιών που εικονογραφούν τις ύστατες στιγμές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σε ένα από τα τελευταία ισχυρά προπύργιά της, την Πελοπόννησο, ήρθαν στο φως στο Μεσαιωνικό Κάστρο στο Λεοντάρι της Αρκαδίας. Πολύτιμα κειμήλια που αναδύθηκαν μέσα από τις στάχτες.
Πριν από ένα χρόνο η περιοχή, ένας παράδεισος πνιγμένος στη βλάστηση, μεταμορφώθηκε σε κόλαση. Η φωτιά που κατέκαψε την Πελοπόννησο δεν άφησε τίποτε άθικτο στα χωριά του Δήμου Φαλαισίας, με έδρα το Λεοντάρι. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έγιναν ολοκαύτωμα. Δεν γλίτωσε ούτε το Κάστρο που υψώνεται στο λόφο πάνω από το ιστορικό χωριό. Η Πολιτεία δεν είχε ασχοληθεί μαζί του αλλά οι αναγκαιότητες που προέκυψαν από την πύρινη λαίλαπα την έκαναν να σκύψει πάνω από το μνημείο. Πάλι καλά. Πριν από λίγο καιρό με την αρωγή του Δήμου Φαλαισίας η 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ξεκίνησε εργασίες για την αποκατάσταση του μνημείου που το 15ο αιώνα ήταν η έδρα του Θωμά Παλαιολόγου, αδελφού του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου. Oι καθαρισμοί αποκάλυψαν «διαμάντια» της βυζαντινής ζωγραφικής.
«Στη διάρκεια των προκαταρκτικών ανασκαφών εμφανίστηκαν μεγάλα κομμάτια αγιογραφιών που ήταν θαμμένα στο χώμα», λέει στον ΕΤ ο αρμόδιος έφορος κ. Δημήτρης Αθανασούλης. «Περισυλλέξαμε και συντηρούμε πολύ ωραίες βυζαντινές τοιχογραφίες και άλλα αξιόλογα ευρήματα, όπως κεραμικά, που μας δείχνουν πόσο σημαντική είναι η ιστορία του Κάστρο».

Πηγή: "Ελεύθερος Τύπος" 3-9-2008
http://www.e-tipos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: