Τετάρτη, 2 Απριλίου 2008

Επιβεβαίωση των παρανομιών της ΔΕΗ από κλιμάκιο της Νομαρχίας Αρκαδίας

- ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ
- ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5.000 ΔΕΝΔΡΑ ΚΟΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ!!!
- Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΉΔΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ

Οι «Αρκαδικές Ειδήσεις» φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα ολόκληρη την έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Αρκαδίας, μέσα από την οποία επιβεβαιώνεται ότι η ΔΕΗ Α.Ε. έκοψε πάνω από 5.000 δένδρα στην περιοχή του Χωρεμίου Μεγαλόπολης. Την ίδια ώρα επτά δημοτικοί σύμβουλοι της Μεγαλόπολης κατέθεσαν μήνυση ενώπιον της Εισαγγελέως Τριπόλεως κατά τεσσάρων στελεχών της ΔΕΗ και ενός δασολόγου.
Το όλο θέμα προέκυψε τον περασμένο μήνα, όταν η παράταξη του πρώην Δημάρχου Μεγαλόπολης Σπύρου Τσιριγώτη κατήγγειλε ότι «σε έκταση1.500-2.000 στρεμμάτων στην ανατολική εξωτερική απόθεση Χωρεμίου(θ1)του ορυχείου στο οικολογικό πάρκο «ΨΑΘΙ» η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. πρόκειται να κατασκευάσει Φωτοβολταϊκό Πάρκο συνολικής ισχύος 50 MW.
Στην παραπάνω έκταση η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. διέπραξε ένα σοβαρό οικολογικό έγκλημα με την κοπή 10.000 δένδρων». Και προχώρησε: «H Δημοτική Αναγέννηση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 9/12/07 είχε εκφράσει την αντίθεση της με την κατασκευή του ΦωτοβολταΪκού Πάρκου στον συγκεκριμένο χώρο γιατί συμφώνα με την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων που περιλαμβάνονται και τα μέτρα Αποκατάστασης Περιβάλλοντος Λιγνιτωρυχείου Μεγαλόπολης, η συγκεκριμένη έκταση 2.100 στρεμμάτων προβλεπόταν να γίνει <<χώρος αναψυχής με δημιουργία τεχνικής λίμνης, δενδροφύτευση με ποικιλία δασοπονικών και καλλωπιστικών ειδών, πειραματική καλλιέργεια οπωροφόρων, δημιουργία χώρου αναψυχής – άθλησης (γήπεδο μπάσκετ- βόλεϊ-τένις, παιδική χαρά με κιόσκι και πόσιμο νερό) κ.λ.π.>> προϋπολογισμού για το πάρκο αναψυχής 1.173.881,14 EURO σε έκταση 300 στρεμμάτων και 1.584.739,54 EURO σε έκταση 1.800 στρεμμάτων για δενδροφύτευση. Επίσης ο Δήμος σε συνεργασία με την ΔΕΗ είχε προγραμματίσει στον παραπάνω χώρο την κατασκευή Παλαιοντολογικού Πάρκου και Παλαιοντολογικού Μουσείου με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ 150.000,00 EURO και μελέτη, της Τ.Υ.Δ.Κ. Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ».
ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ Ο κ. ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ
Οι «Αρκαδικές Ειδήσεις» επικοινώνησαν τότε με τον Διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου της Μεγαλόπολης κ. Νικολάκακο από τον οποίο ζήτησαν μία δήλωση πάνω σε αυτό το θέμα. Μεταξύ άλλων, μας ανέφερε ότι δεν κόπηκαν αλλά ξεριζώθηκαν γύρω στα 200 δένδρα και όχι 10.000 που αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρώην Δημάρχου Μεγαλόπολης. Είπε ότι πρόκειται για δένδρα που είτε είχαν καεί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, είτε ήταν δένδρα που δεν μπορούν να «ζήσουν» στην περιοχή της Μεγαλόπολης, αφού με τον πρώτο παγετό «πεθαίνουν», όπως είχε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Νικολακάκος είπε ακόμα ότι από την πλευρά του υλοποιεί μία περιβαλλοντική μελέτη και ότι λειτουργεί πάντοτε σύμφωνα με τους Νόμους. Ανάφερε δε ότι αυτά τα δένδρα θα ξαναφυτευτούν, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ έχει ήδη φυτέψει χιλιάδες δένδρα στη Μεγαλόπολη και σχεδιάζει να φυτέψει άλλα 20.000 το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
«Την 05.02.08 ημέρα Τρίτη και 08-02-2008 ημέρα Παρασκευή το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος που συγκροτήθηκε με την υπ' αρίθ. οικ. 459/27.02.2007 (Δ/νσης Περιβάλλοντος Νομ/κής Αυτ/σης Αρκαδίας), απόφαση του Νομάρχη Αρκαδίας, σύμφωνα με το άρθρο 26 του Νόμου 1650/86 (ΦΕΚ 160/Α/18.10.86), διενήργησε αυτοψία σε έκταση ιδιοκτησίας της «ΔΕΗ Α.Ε», ευθύνης του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης και συγκεκριμένα στην 2η Ανατολική Εξωτερική απόθεση πεδίου Χωρεμίου και διαπίστωσε ότι: Σε τμήμα της απόθεσης, έκτασης άνω των 100 στρεμμάτων, έχει γίνει κοπή του συνόλου των φυτεύσεων που είχαν γίνει σε προηγούμενα έτη από το ΛΚΜ, σε εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του.
Από στοιχεία που προέκυψαν τόσο κατά την αυτοψία όσο και από αυτά που έχει υποβάλει το ΛΚΜ της ΔΕΗ Α.Ε στην Δ/νση Περιβάλλοντος σχετικά με την πορεία αποκατάστασης, ο αριθμός των κομμένων δένδρων εκτιμάται άνω των 5.000. Από τα δένδρα αυτά ένα ποσοστό είχε καεί εν μέρει ή ολοσχερώς από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Δεδομένου ότι:
Σύμφωνα με την υπ' αρίθ οικ. 100532/200/23.01.04 Κ.Υ.Α. των Υπουργών ΥΠΕΧΩΔΕ -Ανάπτυξης - Γεωργίας και Πολιτισμού, με την οποία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου Μεγαλόπολης από τη ΔΕΗ Α.Ε, η εν λόγω περιοχή προβλέπεται να αποδοθεί ως δάσος και πάρκο αναψυχής.
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας της ευρύτερης περιοχής από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ ΑΕ , είναι ιδιαίτερα μεγάλη και καθιστά απολύτως αναγκαία την ανάπτυξη δασών στην περιοχή, κυρίως για την απορρόφηση του CO2.
Εξ' αιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών που προκάλεσαν ολοσχερή καταστροφή της χλωρίδας σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων γύρω από τους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ ΑΕ, το πρόβλημα της απορρόφησης του CΟ2 εντείνεται.
Η περιγραφείσα παρέμβαση είναι εξόχως σημαντική και συνεπάγεται σοβαρότατη υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής.
Ύστερα από τα παραπάνω ο υπεύθυνος της ΔΕΗ Α.Ε., ΛΚΜ Μεγαλόπολης, καλείται να υποβάλλει τις απόψεις του προφορικά με αυτοπρόσωπη εμφάνιση, ή εγγράφως με σύνταξη και υποβολή υπομνήματος, στη Δ/νση Περιβάλλοντος της Νομ/κής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας, εντός πέντε (5) ημερών από την παραλαβή της παρούσης σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 30 του Ν. 1650/86.
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ»
Πηγή: "Καλημέρα Αρκαδία" (εφημ. Αρκαδικές Ειδήσεις) 27-3-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: