Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Εργοστάσιο λιθάνθρακα στη Μεγαλόπολη!

Λόγος γίνεται τελευταία για τα εργοστάσια που πρόκειται να κατασκευαστούν με τον εισαγόμενο λιθάνθρακα. με αντιδράσεις απαντούν στην απόφαση αυτή της ΔΕΗ κάτοικοι του Μαντουδίου Εύβοιας, της Καβάλας, της Μαγνησίας. Ένα τοπικό δημοσίευμα φέρνει το λιθάνθρακα τόσο κοντά μας.

ΘΕΛΟΥΝ (;) ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ!!!

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Μεγαλόπολη είναι μία περιοχή που έχει δεινοπαθήσει από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ. Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι ανυπολόγιστη και δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Τα αποθέματα του λιγνίτη πρόκειται να εξαντληθούν μέσα στις επόμενες 2-3-4 δεκαετίες. Αυτό μας λένε τουλάχιστον επισήμως. Αυτός είναι και ο λόγος που θα κλείσουν το 2011 οι δύο παλιές λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης (Ι και ΙΙ).
Στη θέση αυτών των δύο μονάδων θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσει μία (ίσως και δύο) μονάδες οι οποίες θα λειτουργούν με φυσικό αέριο. Αυτά είναι σχέδια της ΔΕΗ Α.Ε. που έχουν ανακοινωθεί και που θα υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη 2ετία.
Αυτά ξέραμε μέχρι σήμερα. Ότι θα κλείσουν δύο λιγνιτικές μονάδες, θα παραμείνουν ενεργές άλλες δύο και θα γίνει και μία μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη.
Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ Α.Ε. σχεδιάζει την κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα σε άλλες περιοχές της χώρας. Όμως, αυτά τα σχέδια έχουν προκαλέσει – και συνεχίζουν να προκαλούν- σφοδρές αντιδράσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι εύκολο για τη ΔΕΗ να υλοποιήσει τα σχέδιά της και ήδη αναζητούνται … εναλλακτικές λύσεις.
Η στήλη «Καλημέρα Αρκαδία» εντόπισε ένα κείμενο στο διαδίκτυο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη Μεγαλόπολη και σήμερα το αναδημοσιεύει. Το κείμενο αυτό αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «Energia.gr», υπογράφεται από τον κ. Σωτήρη Χιωτάκη και έχει τίτλο: «Δεύτερες Σκέψεις για την Εισαγωγή του Λιθάνθρακα στο Ενεργειακό Ισοζύγιο».
Το άρθρο αυτό αρχικά αναφέρει: «Με διαφορετικό πρίσμα βλέπουν πλέον οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική ενεργειακή αγορά την προοπτική εισόδου του λιθάνθρακα στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας. Τόσο σε σχέση με τους χώρους υποδοχής των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρισμού όσο και σε σχέση με το ενδεδειγμένο ποσοστό συμμετοχής του νέου καυσίμου στο ενεργειακό ισοζύγιο, τίποτε δεν μοιάζει δεδομένο – τουλάχιστον στον βαθμό που έδειχνε μέχρι τώρα.
Όταν πέρσι τον Ιούλιο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ έκρινε ως εύλογο και συμφέρον το κόστος χρησιμοποίησης του λιθάνθρακα σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, η διεθνής τιμή του καυσίμου βρισκόταν στα επίπεδα των 65 δολαρίων ανά τόνο (FOB). Πλέον, η διακίνηση γίνεται κοντά στα 150 δολάρια και είναι προφανές ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε βαθμό που, αν υπολογίσει κανείς το κόστος αγοράς, το λειτουργικό κόστος καυσίμου, την επιβάρυνση από τις εκπομπές ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα, το κόστος κεφαλαίου καθώς και το σταθερό κόστος λειτουργίας και συντήρησης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πλέον ο άνθρακας είναι ακριβότερος ακόμη και από αυτό το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει ακολουθήσει την φρενήρη πορεία των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού».
Και το κυριότερο σημείο για τη Μεγαλόπολη, έχει ως εξής: «… θεωρείται σκόπιμη η αναζήτηση χώρων υποδοχής που δεν θα αποτελέσουν αφορμή για νέες αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Όπως , για παράδειγμα, η Μεγαλόπολη και η Πτολεμαϊδα, περιοχές με μακρά προϋπάρχουσα λειτουργία ορυχείων λιγνίτη, προς τις οποίες το κόστος μεταφορές του λιθάνθρακα από τα πλησιέστερα κατά περίπτωση λιμάνια θα μπορούσε τουλάχιστον να τεθεί στην ζυγαριά με το όφελος από τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων διοξειδίων του άνθρακα που συνεπάγεται η αποκατάσταση λιγνίτη από τον καθαρότερο λιθάνθρακα».
Και το ερώτημα είναι: Προβλέπεται στα σχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης και της ΔΕΗ Α.Ε. η κατασκευή και λειτουργία μονάδας λιθάνθρακα στη Μεγαλόπολη; Αν δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, τότε οφείλουν να το διαψεύσουν κατηγορηματικά και με κάθε επισημότητα. Αν όμως υπάρχει τέτοιο σχέδιο, γιατί μέχρι σήμερα, το κρατούσαν … κρυφό; Τουλάχιστον, σε πρώτη φάση, οι βουλευτές της Αρκαδίας οφείλουν να ρωτήσουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης αν αυτό το σενάριο έχει βάση και που βρίσκεται τελικά η αλήθεια. Περιμένουμε απαντήσεις. Είναι βέβαιο πάντως ότι η πληροφορία αυτή θα προκαλέσει νέες αντιδράσεις στο λεκανοπέδιο…
Πηγή: "Καλημέρα Αρκαδία" (εφημ. Αρκαδικές Ειδήσεις) 6-4-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: