Τηλ/Fax 271-0-235682
Μαινάλου & Σέκερη
ΤΡΙΠΟΛΗ -ΤΚ 22100
Webside: www.adedyarkadias.gr
ΜΗΝΥΜΑ
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον είναι μια ευκαιρία για να σκεφτούμε την κατάσταση του περιβάλλοντος σε τοπικό, εθνικό αλλά και πλανητικό επίπεδο, θεσμοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στις 15 Δεκεμβρίου 1972 με στόχο να θυμίζει σε όλους μας ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι αλληλένδετο με το μέλλον των οικοσυστημάτων που μας παρέχουν τροφή, νερό, αέρα, φάρμακα, κατασκευαστικά υλικά, αλλά και την απέραντη ομορφιά του φυσικού κόσμου. Φέτος συμπληρώνονται 32 χρόνια από τον πρώτο γιορτασμό της.Η Παγκόσμια Ημέρα αποτελεί την προσωπική πρόσκληση - πρόκληση για τον καθένα μας για να συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη και να μας παροτρύνει να αναλογιστούμε την καθημερινή μας επίδραση στη Γη , να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον μας και στο φυσικό κόσμο. Να γνωρίσουμε εν τέλει το περιβάλλον του τόπου μας και να το αγαπήσουμε. Η μέρα του περιβάλλοντος μας καλεί να σκεφτούμε τοπικά και να δράσουμε παγκόσμια.
ΤΡΙΠΟΛΗ - 28ης Οκτωβρίου 12
ΤΗΛ. - ΦΑΞ: 2710 - 227181
Τρίπολη 4 - 6 - 2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Οι πυρκαγιές του 2007 ήταν η μεγαλύτερη κοινωνική οικολογική και οικονομική κρίση που έχει βιώσει η χώρα μας μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και με την απώλεια 76 συνανθρώπων μας. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αναπτυξιακής προστασίας των δασών και του δασικού πλούτου.
Για μας η δασοπροστασία αποτελεί δείκτη της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας. Διαχρονικές είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με αποκορύφωμα τον νόμο 2612/1998 που διαχωρίζει την πρόληψη από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών και ουσιαστικά απαξιώθηκε η Δασική υπηρεσία της χώρα μας.
Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και στον ΟΗΕ, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ονοματίστηκε ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Συμφωνίας του Κιότου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με Έλληνα επίτροπο της Ν.Δ) ξεκινάει η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν εφαρμόζουμε τους στοιχειώδεις μηχανισμούς που χρειάζονται για την συμφωνία του Κιότου. Ήδη ανακοινώνεται βαρύτατο πρόστιμο από την επιτροπή της Ε.Ε σχετικά με τις ανεξέλεγκτες χωματερές.
Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου βλέπουμε ότι η κατάσταση δεν διαφέρει από την περυσινή, όταν μάλιστα οι καιρικές συνθήκες προμηνύονται αρκετά δύσκολες, παράδειγμα ο Νομός μας. Ένα χρόνο μετά τις φωτιές οι ίδιοι οι δήμαρχοι των πυρόπληκτων περιοχών αναφέρονται στη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των υπεσχημένων και ουσιαστικά καμία προετοιμασία για το φετινό καλοκαίρι και ότι επικρατεί το χάος. Το Μαίναλο παραμένει απροστάτευτο. Στη Μεγαλόπολη κόβονται 5000 δένδρα και στον Δ. Τρίπολης κινδυνεύει να οικοπεδοποιηθεί το 40% του Άλσους Αγ. Γεωργίου. Ένα δάσος 100 χρόνων. Είμαστε κυριολεκτικά στο πάτο του βαρελιού. Αν δεν αναστραφεί αυτή η κατάσταση τότε θα έχουμε και άλλα θύματα σε ανθρώπινες ζωές και επιπτώσεις στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στο πράσινο στην ποιότητα της ζωής μας και στο μέλλον της χώρας μας.
Χρειάζονται σημαντικές τομές, όπως η δημιουργία ανεξάρτητου Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενοποίηση σ’ ένα οργανισμό των λειτουργιών πρόληψης - καταστολής και αναβάθμιση της Δασικής υπηρεσίας, σύνταξη δασολογίου και κτηματολογίου, αύξηση των κονδυλίων για την προστασία - ανάπτυξη - βελτίωση του περιβάλλοντος, λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, προστασία του Μαινάλου και του οικολογικού πάρκου του Πάρνωνα.
Ζητάμε από τον Δ. Τρίπολης να διασφαλίσει με κάθε μέσο και τρόπο το Άλσος Αγ. Γεωργίου και τα άλλα αλσύλλια.
Το Γραφείο Τύπο της Ν.Ε του ΣΥΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου