Πηγή: "Ελευθερία" Καλαμάτας 12-6-2008
http://www.eleftherianews.gr
Ενώ εξεδόθη και Δελτίο Τύπου από το Συνασπισμό για την περιοδεία αυτή.
- Καθυστερεί η αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών της Αρκαδίας
- Άμεσα να ληφθούν μέτρα πρόληψης και δασοπροστασίας
- Όχι στη δημιουργία χώρου διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στη Μεγαλόπολη
Ο Ν. Χουντής συναντήθηκε με τους δημάρχους Τρικολώνων Γιώργο Μπαρούτσα πρόεδρο της ΤΕΔΚ Αρκαδίας, Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα, Γόρτυνος Κώστα Μιχόπουλο και Φαλαισίας Γιάννη Φουσέκη. Οι δήμαρχοι τόνισαν στο γραμματέα του Συνασπισμού ότι δεν έχει γίνει τίποτα για την αποκατάσταση της πυρόπληκτης περιοχής, αλλά ούτε και μέτρα πρόληψης έχουν ληφθεί για να αποφευχθεί τυχόν νέα καταστροφή. Ζήτησαν δε τη βοήθεια του Συνασπισμού μέσα στη Βουλή, ώστε να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις και να γίνουν έργα αποκατάστασης. Επιπλέον έθεσαν το θέμα της αντίθεσής τους να γίνει Χώρος Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων στη Μεγαλόπολη από τη ΔΕΗ.
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του Συνασπισμού επισκέφθηκε τα πυρόπληκτα χωριά του Δήμου Φαλαισίας, ενώ αργότερα έγινε συνάντηση στην Ασέα με το δήμαρχο Βαλτετσίου Νίκο Παπανικολάου. Τέλος, στις 6.30 το απόγευμα, ο Ν. Χουντής έδωσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Συνασπισμού, στην Τρίπολη. Ο Ν. Χουντής, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Είδαμε για μια ακόμη φορά την καταστροφή που έχουν αφήσει οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007 και η κυβερνητική πολιτική της εγκατάλειψης της πυρόπληκτης Αρκαδίας. Η κυβέρνηση δυστυχώς απ’ ότι διαπιστώθηκε στην ημερίδα που οργάνωσε η ΤΕΔΚ Αρκαδίας την περασμένη Κυριακή, δεν έβγαλε κανένα συμπέρασμα από την περσινή καταστροφή. Το επίπεδο ετοιμότητας δασοπροστασίας είναι σχεδόν το ίδιο με την περσινή χρονιά. Τα κενά στις δασικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες σε προσωπικό και μέσα εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Η χρηματοδότηση ελάχιστη και καθυστερημένα δόθηκε. Συνεπώς ο κίνδυνος για νέες πυρκαγιές είναι μεγάλος.
Επιβάλλεται να παρθούν, έστω και τώρα, όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται. Ιδιαίτερα θα σταθώ στο θέμα της συντήρησης των πυλώνων της ΔΕΗ και ο καθαρισμός της περιοχής κάτω από αυτούς. Ακόμη πιο απογοητευτική είναι η κατάσταση στο θέμα της αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών που προκλήθηκαν από τις περσινές πυρκαγιές.
Οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των φορέων του νομού, μάς το περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα. Καμιά μελέτη αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει προχωρήσει όπως επίσης δεν έχει γίνει και η αποκατάσταση του κατεστραμμένου οδικού δικτύου στους πυρόπληκτους δήμους. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στον τομέα της αποζημίωσης των πυρόπληκτων αγροτών και εν γένει παραγωγών.Γι’ αυτό το λόγο εμείς ζητάμε:
H K.Y.A. 258379/9-4-2008 των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον τίτλο "Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από τις πυρκαγιές του 2007" ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων των αγροτών και όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων ενημερωθήκαμε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να την αποσύρει.
Εμείς επιμένουμε να υπάρξει κατά 100% αποζημίωση όλων των πληγέντων παραγωγών από τις πυρκαγιές. Η στάση της κυβέρνησης δείχνει προχειρότητα και έλλειψη σοβαρότητας απέναντι στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους. Η αποζημίωση κατά 100% δεν είναι μόνο υποχρέωση της πολιτείας για την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων, διαφορετικά η γεωργία και η κτηνοτροφία στις καμένες περιοχές θα εγκαταλειφθεί. Αλλά είναι και για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και τη σωτηρία της υπαίθρου. Είναι σωτηρία της ίδιας της Ελλάδας.
Συνεπώς, για να μην εγκαταλειφθεί η ύπαιθρος, πρέπει να δοθεί ισχυρή χρηματοδότηση μέσα από την ύπαρξη ενός ειδικού ΠΕΠ για τους 6 πυρόπληκτους νομούς, χρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους και αξιοποιώντας όλες τις πηγές χρηματοδότησης από την Ε.Ε. (Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ε.Τ.Α.Ε.Α.), Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., υπόλοιπα Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006, από το οποίο θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν αντιπυρικά-αντιπλημμυρικά έργα καθώς και οι συμπληρωματικές γεωργικές αποζημιώσεις. Και φυσικά από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το εθνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" και από συμπληρωματικούς εθνικούς πόρους) με σκοπό να υπάρξει οικονομική ανόρθωση των πυρόπληκτων περιοχών, ώστε να μείνουν οι άνθρωποι στο χωριό τους. Για το σκοπό αυτό να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την αποκατάσταση και τις αποζημιώσεις στην πυρόπληκτη Πελοπόννησο.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για όλα αυτά. Ειδικά για τη Μεγαλόπολη, εκτός από τα προβλήματα της πυρόπληκτης περιοχής, έντονα είναι τα περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και την προοπτική της περιοχής. Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να δει την επόμενη ημέρα της περιοχής γιατί πλησιάζει το τέλος του λιγνίτη. Εμείς θα προχωρήσουμε σε ειδική εκδήλωση το φθινόπωρο γι αυτό το θέμα. Γνωρίζετε ότι έχουμε ζητήσει:
- Οι νέες μονάδες και η 4η που έχει χρόνο ζωής να λειτουργήσουν ως μονάδες συνδυασμένης καύσης Φυσικού αερίου και λιγνίτη.
- Να συμμετέχει έντονα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η ΔΕΗ, η οποία δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί.
- Να υπάρξουν μέτρα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε αδιανόητο να γίνει στη Μεγαλόπολη ο χώρος διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων. Επισημαίνω εκτός των άλλων και το γεγονός ότι η περιοχή της Μεγαλόπολης έχει τεράστιες "αποθήκες" νερού για όλη τη νότια Πελοπόννησο. Συνεπώς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Στηρίζουμε τις αντιδράσεις των φορέων της Μεγαλόπολης, οι οποίοι αγωνίζονται για να μην γίνει η περιοχή "χαβούζα" των βιομηχανικών αποβλήτων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου