Και ξαφνικά, εκεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, θυμηθήκαν ότι υπάρχει Αρχαίο θέατρο στη Μεγαλόπολη! Και λίγο πριν εκπνεύσουν οι προθεσμίες, πήραν την απόφαση να εντάξουν την αναστύλωση του στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Μιλάνε για πιλοτική αναστύλωση. Δεν εξηγούν όμως τι ακριβώς εννοούν. Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι αν πρέπει να τους πιστέψουμε ή αν πρέπει να κρατάμε … μικρό καλάθι στις «γαλάζιες» εξαγγελίες για το θέατρο της Μεγαλόπολης.
Αν θέλετε πιστέψτε τους. Εγώ σήμερα θα σας υπενθυμίσω κάτι και μετά βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Γυρνάμε στον Απρίλιο του 2006. Τότε ανακοινώνεται επίσημα ότι άμεσα (…) θα ξεκινήσουν οι εργασίες στερέωσης αποκατάστασης και προστασίας τμήματος του κοίλου του Αρχαίου Θεάτρου της Μεγαλόπολης, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη.αυτή η απόφαση προέβλεπε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Προέβλεπε συγκολλήσεις εδωλίων, πλακών και βαθμίδων με αυθεντικό υλικό ή με νέο λίθο, η μεταφορά και επανατοποθέτηση στην αρχική τους θέση όσων λίθων έχουν ταυτισθεί, ανάταξη εδωλίων, πλακών και βαθμίδων και εξασφάλιση της περιοχής έδρασής τους με διαβαθμισμένο αδρανές υλικό, αποκατάσταση της λειτουργίας του αγωγού της περιμέτρου της ορχήστρας και κατασκευή αποστραγγιστικού συστήματος για την προστασία του κοίλου. Τότε μας έλεγαν ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο και προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2007.
Εξακολουθείτε να τους έχετε εμπιστοσύνη;
Δεν θέλω να πάω πιο πίσω. Όταν τον Απρίλιο του 2004 (ένα μήνα μετά τις εκλογές που κέρδισε η ΝΔ και έγινε Κυβέρνηση) είχαν εξαγγείλει την έναρξη εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο, χωρίς βέβαια αυτό ποτέ να συμβεί…
Και τώρα τι μας λένε; Ο διευθυντής της ΔΑΑΜ, Δημοσθένης Ζιρώ, μίλησε στην «Ελευθεροτυπία» και είπε ότι «υπολογίζει να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2008 η πιλοτική αναστήλωση. Αν όμως ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί, θα κάνουν χρήση της παράτασης που έχει δοθεί από την Κοινότητα για έργα των πυρόπληκτων περιοχών».
Κρατάμε τις υποσχέσεις τους στο αρχείο μας και μακάρι να μην χρειαστεί να επανέλθουμε…
ΦΘΟΡΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΡΥΠΑΝΣΗ
Στην ίδια εφημερίδα γράφτηκε ότι «ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων, Νίκος Μίνως, ανέφερε ότι τα αιωρούμενα σωματίδια από τις εκπομπές του εργοστασίου της ΔΕΗ Μεγαλόπολης (τα φουγάρα του είναι πολύ κοντά στο μνημείο) και η κρούστα, που έχει με τα χρόνια δημιουργηθεί, προσφέρει παθητική προστασία στους αρχαίους λίθους».
Και εδώ επανέρχεται στην πρόταση του Σταύρου Μπένου που είχε πει στην παρθενική παρουσίαση του «Διαζώματος»: «Γιατί η ΔΕΗ να μην αναλάβει το θέατρο της Μεγαλόπολης που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις ρυπογόνες εγκαταστάσεις της;» ανέφερε χθες στην παρθενική παρουσίαση του «Διαζώματος» (σωματείο που έχει εκατοντάδες προσωπικότητες ως ιδρυτικά μέλη: αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς καλλιτέχνες, δημάρχους, φιλόλογους, δικηγόρους και δημοσιογράφους).
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’80 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2004;
Θα πείτε, βέβαια, μόνο η ΝΔ ευθύνεται που έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του το Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολη; Όχι. Έχει πολύ σοβαρές ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ το οποίο κυβέρνησε τη χώρα από το 1981 μέχρι το 2004. παραθέτω απόσπασμα από το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» για να καταλάβετε τι γινόταν τόσα χρόνια…
«Το 2000 κατέρρευσε τμήμα του αναλημματικού τοίχου του, το οποίο στερεώθηκε προσωρινά με ξήλινα ικριώματα. Από τη δεκαετία του '80 είχε επισημανθεί ότι οι αναλημματικοί τοίχοι θα κατέρρεαν και το 1988 εκπονήθηκε μελέτη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (ΔΑΑΜ) για την αντιστήριξή τους. Εμεινε, όμως, στα συρτάρια. Μετά την κατάρρευση εγκρίθηκε από το ΚΑΣ νέα προμελέτη αποκατάστασης και στερέωσης του θεάτρου. Μεταξύ των ετών 2000-2002 έγιναν κάποιες περιορισμένης έκτασης εργασίες και μόλις τώρα αποφασίστηκε να γίνουν έργα στερέωσης αλλά και συντήρησης των σωζόμενων εδωλίων του κοίλου και του αναλημματικού τοίχου.»
1 σχόλιο:
Καλημέρα σας.
Ο προβληματισμός για το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης είναι κοινός.
Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το group που ακολουθεί.
Σας περιμένουμε να μοιμαστούμε τις σκέψεις μας.
http://www.facebook.com/group.php?gid=20845662878&ref=mf
Δημοσίευση σχολίου