Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008

Συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των εργολάβων στη ΔΕΗ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1939
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 39 ΤΡΙΠΟΛΗ 22100
ΤΗΛ. 2710 -222218, ΦAΞ: 2710 - 238755
Email: erkenar@otenet.gr

Τρίπολη 8 - 10 - 2008
Αρ. Πρωτ.: 5326/Φ 42

Προς:
Διευθυντή Λ.Κ.Μ: κ. Κουστέρη Π.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Θέμα: Συνεχιζόμενη η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των εργολάβων στο Λ.Κ.Μ.

Κύριε Διευθυντά
Νέα συμβάντα στη Δ.Λ.Κ.Μ, στα ορυχεία της Δ.Ε.Η, φέρνουν στην επιφάνεια τις σοβαρές ελλείψεις τήρησης των μέτρων ασφαλείας για τους εργαζομένους στο χώρο και ειδικότερα στις εταιρείες των εργολάβων, παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και απουσίας ελέγχου από τη ΔΕΗ για την τήρηση των συμβατικών τους υποχρεώσεων.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται:
1. Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008, το απόγευμα, γερανοφόρο φορτηγό όχημα (20 τόνων) της εταιρείας «Α. ΔΡΑΚΟΥ» που εκτελούσε εργασίες ανέγερσης προωθούμενης κεφαλής στον νέο κόμβο Ε 142 ανετράπη, ευτυχώς χωρίς να δημιουργηθούν δυσάρεστα γεγονότα σε βάρος εργαζομένων. Το όχημα ανεσύρθει με μηχάνημα από την Επιχείρηση.
Το παραπάνω γερανοφόρο όχημα δεν πληρούσε ούτε τα μέτρα της νομοθεσίας για την νομιμότητα των οχημάτων (δεν είχε πινακίδες και άδειας κυκλοφορίας), ούτε τις εντολές και οδηγίες των αρμοδίων ελεγκτικών φορέων ακόμη και της Δ.Λ.Κ.Μ.
Το συμβάν αυτό δεν αναγγέλθηκε στην ΔΛΚΜ. Την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008 σε επικοινωνία εκπροσώπων Σωματείων του χώρου, ο επιβλέπων Μηχ/κός της εν λόγω εργολαβίας «αγνοούσε» το ατύχημα, ο Διευθυντής του Κλάδου Υποστήριξης δεν γνώριζε το συμβάν και ο Τομεάρχης Μηχ/κού Εξοπλισμού δήλωσε ότι δεν του έχει αναφερθεί σχετικό συμβάν.
Αλήθεια κύριε Διευθυντά πότε τελικά ενημερωθήκατε από την Ιεραρχία σας, για το παραπάνω συμβάν ; Μήπως μετά την «ενόχληση» μας, κατόπιν των τηλεφωνικών επικοινωνιών εκπροσώπων Σωματείων και του Ε.Κ.Αρκαδίας ;
Τι έχει να μας απαντήσει μετά από το παραπάνω συμβάν η Δ.Λ.Κ.Μ ;
2. Στις 3 Οκτωβρίου 2008 συνέβη εργατικό ατύχημα σε χώρο του Ορυχείου στο Ψαθί με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου, από πτώση βαρέως οχήματος (εταιρεία «Ν. Δημόπουλος»). Για το ατύχημα αυτό δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες αναγγελίας του από τον υπεύθυνο εργολάβο, δεν αναφέρθηκε στη Δ.Λ.Κ.Μ ως οφείλει σύμφωνα με την νομοθεσία καθώς και σχετικών υποδείξεων - εντολών της Επιθεώρησης Μεταλλείων.
3. Στις 4 Οκτωβρίου 2008, κατά την διάρκεια της νυκτερινής φυλακής φορτηγό της εργολαβικής εταιρείας «Χ. Ματατάνας» με ανασηκωμένη καρότσα στο χώρο του ορυχείου στο Ψαθί προσέκρουσε στην γέφυρα του ταινιοδρομικού συστήματος Α141 του κλάδου Ε11Α14 και δημιούργησε φθορές στη γέφυρα με αποτέλεσμα την μη διαθεσιμότητα του κλάδου μέχρι την Δευτέρα 6/10/08.
Για την αποκατάσταση των ζημιών του παραπάνω συμβάντος προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να υπάρχει η διαθεσιμότητα του κλάδου διατέθηκε γερανός από την Δ.Λ.Κ.Μ.
Τα παραπάνω συμβάντα αναδεικνύουν την συνεχιζόμενη ασυδοσία που επικρατεί στα ορυχεία της ΔΕΗ, από τις εταιρείες των εργολάβων και την ανάγκη άμεσα λήψης μέτρων από την Τοπική Διεύθυνση και την Ιεραρχία της Δ.Ε.Η.
Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας καταγγέλλει την ολιγωρία της Δ.Λ.Κ.Μ.
Παρά τις επισημάνσεις και τα υπομνήματα των Σωματείων του χώρου και του Ε.Κ.Αρκαδίας, δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα έτσι ώστε να διορθωθεί η κατάσταση αυτή, να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της Επιχείρησης, να εφαρμόζεται η νομοθεσία, οι όροι για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και οι όροι των Συμβάσεων.
ΚΑΛΟΥΜΕ την Διεύθυνση του Λ.Κ.Μ:
· Να εξετάσει τις αιτίες ξεχωριστά του κάθε συμβάντος και να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για κάθε υπεύθυνο για πιθανές παραλείψεις και ολιγωρία τήρησης και εφαρμογής των συμβατικών υποχρεώσεων των εν λόγω εργολάβων.
· Να υπάρξει επαρκής λήψη μέτρων ασφαλούς εργασίας για τους εργαζόμενους και την εγκατάσταση, εφαρμόζοντας πλήρως τους κανόνες της νομοθεσίας.
· Να προχωρήσει στον καταλογισμό τους κόστους (χρησιμοποίηση μέσων, αποθετική ζημιά από την μη λειτουργία εγκαταστάσεων) και την παρακράτηση τους από τις εν λόγω εταιρείες.
ΚΑΛΟΥΜΕ την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας (Ε.Μ.Ν.Ε):
Να προβεί άμεσα στην ουσιαστική διερεύνηση των αιτιών των παραπάνω συμβάντων καθώς και σε κάθε νόμιμη ενέργεια κατά παντός υπευθύνου.
Με τακτικούς ελέγχους να συμβάλει στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για την αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων για τους εργαζόμενους στο χώρο των ορυχείων της Δ.Ε.Η στην Μεγαλόπολη.
Για το Δ.Σ του Ε.Κ.Αρκαδίας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΡΟΥΜΑΣ ΑΡ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Γ.Δ/ΟΡ: κ. Μελά Κ.
Διευθύντρια Δ.Υ.Α.Ε / Δ.Ε.Η: κ. Τολάκη Μ. - Τ.Α.Ε / Λ.Κ.Μ: κ. Μαρτζούκο Ι.
Νομάρχη Αρκαδίας: κ. Κωνσταντόπουλο Δ.
Ε.Μ.Ν.Ε - Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρίπολης - Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας
Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Ν.Α Αρκαδίας (Μ.Κ.Ε.Ο)
ΓΕΝ.Ο.Π / Δ.Ε.Η - Κ.Η.Ε, Γ.Σ.Ε.Ε - Πολιτικά Κόμματα - Μ.Μ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: