Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2008

Δε θέλουν στο Δήμο Γόρτυνος συνένωση με τη Μεγαλόπολη

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΝΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ!!!

Φαίνεται ότι δεν είναι καθολική η βούληση της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Γόρτυνος για την συνένωσή τους με τη Μεγαλόπολη. Υπάρχουν αντιρρήσεις οι οποίες μάλιστα εκφράζονται με συγκεκριμένα επιχειρήματα τα οποία δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.
Να πάρουμε τα πράματα από την αρχή. Είναι γνωστό ότι θα γίνουν νέες συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Πρόσφατα, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχώρησε σε μία μελέτη στην οποία εμφάνιζε το Δήμο Γόρτυνος να συνενώνεται με τους Δήμους Τρικολώνων, Δημητσάνας και Ηραίας.
Η μελέτη αυτή έγινε για να αποτελέσει μία βάση διαλόγου και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης του Υπουργείο Εσωτερικών. Παρά ταύτα, στις αρχές Σεπτεμβρίου έγινε μία ευρεία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνος, στην οποία συμμετείχαν πολλοί φορείς που έχουν σχέση με την περιοχή. Εκεί τα 76 από τα 78 μέλη αυτής της συνεδρίασης διεφώνησαν με την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ψήφισαν υπέρ της συνένωσης του Δήμου Γόρτυνος με το Δήμο Μεγαλόπολης.
Η σχεδόν ομόφωνη αυτή απόφαση άφησε την εντύπωση ότι η τοπική κοινωνία της Καρύταινας και των άλλων περιοχών του Δήμου Γόρτυνος, θέλουν συνένωση με τη Μεγαλόπολη. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα…
Στο blog του ραδιοφωνικού σταθμού «Megalopoli fm» δημοσιεύεται ένα κείμενο το οποίο –σύμφωνα με το ιστολόγιο- έχουν ήδη υπογράψει περίπου 180 άτομα (!) τα οποία διαφωνούν με την συνένωση με τη Μεγαλόπολη.
Πέρα από την κριτική που ασκούν στο Δήμαρχο Γόρτυνος, επειδή δεν υπήρξε σαφής ενημέρωση όλων των πολιτών του Δήμου για τη συνεδρίαση αυτή που αποφάσισε την συνένωση με τη Μεγαλόπολη, οι υπογράφοντες αναφέρουν συγκεκριμένα επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ της συνένωσης του Δήμου Γόρτυνος με τη Δημητσάνα, την Ηραία και τη Στεμνίτσα.
Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι με αυτές τις περιοχές:
- Έχουν κοινά πολιτιστικά στοιχεία, κοινά χαρακτηριστικά, κοινά σχέδια δράσης και κοινό στόχο ανάπτυξης(οικοτουρισμός, σχολικός, θρησκευτικός τουρισμός κ.τ.λ.) έχει αποδειχθεί ότι χωρία με κοινά χαρακτηριστικά έχουν καταφέρει να κάνουν πετυχημένες συνενώσεις όπως για παράδειγμα τα Ζαγοροχώρια, τα Βλαχοχώρια, τα Πομακοχώρια κ.ά..
- Η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα είναι από τους δημοφιλέστερούς τουριστικούς προορισμούς και μαζί τους θα αναπτυχθεί και ο Δήμος μας αφού έχει ανάλογες δυνατότητες οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς ως τώρα.
- Θα είμαστε ένα μεγάλο χωριό σε ένα μικρό δήμο (Δημητσάνας 13, Τρικολώνων 8, Ηραίας 27, Γόρτυνος 16).
- Ο Δήμος Δημητσάνας είναι εύρωστος δήμος χωρίς χρέη.
- Οι Δήμοι Δημητσάνας, Τρικολώνων ήδη εντάσσονται σε κοινοτικά προγράμματα στήριξης και είναι ορατή η ανάπτυξή τους.
- Θα μπορούμε να κάνουμε κοινή διαφημιστική καμπάνια.
- Η χιλιομετρική απόσταση από τη Δημητσάνα είναι αρκετή για να δικαιολογείται παράρτημα του Δήμου (αντιδημαρχεία) στη Καρύταινα, ενώ είναι μικρή από τη Μεγαλόπολη και δεν δικαιολογείται παράρτημα.
- Αν αυξηθεί ο τουρισμός θα ιδρυθούν ή θα αυξηθούν και διάφορες υπηρεσίες(π.χ. τράπεζες με μηχανήματα αυτόματης ανάληψης).

Ενώ, λένε «όχι» στη συνένωση με το Δήμο Μεγαλόπολης, για έξι συγκεκριμένους λόγους…
- Δεν έχουμε κοινό στόχο ανάπτυξης. Ο Δήμος Μεγαλόπολης έχει βλέψεις σε βιομηχανική ανάπτυξη ενώ ο Δήμος Γόρτυνος σε τουριστική.
- Είναι αναπόφευκτη και αυτόματη η δυσφήμιση του Δήμου μας με την συνένωση μας με ένα δήμο, γνωστό για τη μόλυνση, την καρβουνίλα , τις τσιμινιέρες, το τσιμέντο και την βιομηχανική ανάπτυξη όπως είναι ο Δήμος Μεγαλόπολης και που ουδεμία σχέση έχει με τουριστική ανάπτυξη.
- Ο Δήμος Μεγαλόπολης δεν κατάφερε να αναδείξει τουριστικά και πολιτιστικά το αρχαίο θέατρο που είναι το μεγαλύτερο της Αρχαίας Ελλάδας. Πώς θα αναδείξει το κάστρο της Καρύταινας και τα υπόλοιπα μνημεία του Δήμου Γόρτυνος;
- Θα είμαστε ένα μικρό χωρίο σε ένα αχανή δήμο με 87 οικισμούς (Μεγ/λης 40, Φαλαισίας 31, Γόρτυνος 16).
- Θα επωμισθούμε υψηλά δημοτικά τέλη όπως σε κάθε μεγάλο και χρεωμένο δήμο.
- Ο Δήμος Μεγαλόπολης εξαιρείται από όλα τα κοινοτικά προγράμματα στήριξης (Leader, αναπτυξιακά, επιχορηγήσεις).

.
Πηγή: "Καλημέρα Αρκαδία" (εφημ. Αρκαδικές Ειδήσεις) 8-10-2008
http://kalimera-arkadia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: