Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2008

Τσακώνα-Καλαμάτα - Προχωρούν οι απαλλοτριώσεις

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να κλείσει η υπόθεση της δεύτερης εργολαβίας Ραψομμάτη, αυτής που έως τώρα εκινείτο με πολύ αργούς ρυθμούς και τη διάλυση της οποίας επεδίωκε η ανάδοχος κοινοπραξία. Ο στόχος είναι να κλείσει το έργο με την υπάρχουσα εργολαβία, είπε στο «Θ» ο Γιάννης Καρνέσης, διευθυντής στην ΕΥΔΕ Μελετών - Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου, ο οποίος έχει αναλάβει με παράλληλα καθήκοντα και τη διεύθυνση της ΕΥΔΕ Διευρωπαϊκού Δικτύου Πελοποννήσου, υπηρεσίας που επιβλέπει την ανακατασκευή του καταρρεύσαντος τμήματος Παραδεισίων - Τσακώνας, αλλά και των προσβάσεων στη σήραγγα Ραψομμάτη.
Ο κ. Καρνέσης τόνισε πως η πρόθεση είναι το έργο να ολοκληρωθεί, ενώ θετικό είναι το γεγονός πως υπάρχει έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα εκ μέρους του αναδόχου.
Σημειώνεται πως πρόκειται για το πλέον επείγον έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Πελοπόννησο, ένα «στοίχημα τιμής» για το υπουργείο αφού η σήραγγα –το δύσκολο- με την οποία παρακάμπτονται οι στροφές της Μεγαλόπολης είναι έτοιμη και χρονίζουν οι προσβάσεις –το εύκολο κομμάτι. Αναμένεται τώρα η σχετική απόφαση από τα ανώτερα κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Πέραν αυτού, σχετικά με τον αυτοκινητόδρομο που κατασκευάζει ο «Μορέας» με παραχώρηση, έγινε η πρώτη δίκη για τον ορισμό τιμής μονάδος απαλλοτριουμένων ακινήτων, στο τμήμα Λεύκτρου-Παραδεισίων. Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο θα γίνουν ανάλογες δίκες για το τμήμα Τσακώνας-Καλαμάτας. Μάλιστα, ο κ. Καρνέσης ανέφερε πως για το κομμάτι 0-21 (από κατάληξη Τσακώνας μέχρι λίγο έξω από την Καλαμάτα) έχουν γίνει σημειώσεις των σχετικών ακινήτων στο κτηματολογικό γραφείο Θουρίας και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η ανάλογη διαδικασία για τον περιμετρικό Καλαμάτας, στο κτηματολογικό γραφείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Από πλευράς έργων, ολοκληρώνεται η δεύτερη σήραγγα στο Αρτεμίσιο, προχωρούν οι σήραγγες στο Νεοχώρι (προς Κόρινθο), έχει ξεκινήσει η Στέρνα (στις κεραίες), γίνεται η διάνοιξη της αριστερής (από Αθήνα) σήραγγας στο Καλογερικό και θα αρχίσει και η δεξιά. Στο Καλογερικό τελειώνει και η παραλλαγή του δρόμου, αφού στο εύρος της σημερινής οδού «θα σκάσει» η έξοδος των σηράγγων. Προχωρούν και τα έργα στο Παραδείσια-Τσακώνα για τα οποία δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης.
Του Κώστα Κοντοθανάση
.
Πηγή: "Θάρρος" Καλαμάτας 7-10-2008
http://www.tharrosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: