Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2008

Δε θα γίνει ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΔΒΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ»!
ΤΟ ... ΞΕΡΕΙ Η ΔΕΗ;

Γράφαμε πριν από περίπου ένα μήνα: «Ισχύει ότι η ΔΕΗ έχει προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή Χώρου Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων στη Μεγαλόπολη; Ισχύει ότι έχει ήδη επιλεγεί ο ανάδοχος εργολάβος; Και ισχύει ότι είναι θέμα χρόνου να «πέσουν» οι υπογραφές και να αρχίσουν να φτάνουν βιομηχανικά απόβλητα στη Μεγαλόπολη;»
Απάντηση δεν υπήρξε από κανέναν. Προφανώς, δεν ήθελε κανένας να απαντήσει στα ερωτηματικά αυτά, όχι επειδή δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, αλλά διότι γνώριζε ότι θα «άνοιγε» ένας νέος κύκλος συζητήσεων για τα βιομηχανικά απόβλητα στη Μεγαλόπολη. Ένα θέμα για το οποίο δεν ακουγόταν το παραμικρό, εδώ και πολύ καιρό.
Και ξαφνικά την Δευτέρα το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης Αγγελόπουλος έδωσε μία συνέντευξη τύπου (μαζί με τον Υφυπουργό Εσωτερικών) και .. πέταξε την «βόμβα»! Δεν θα γίνει Χώρος Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων στη Μεγαλόπολη και ο αμίαντος θα φύγει για το εξωτερικό, είπε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας! Έχει σημασία ότι τα είπε, χωρίς να ερωτηθεί. Πήρε το λόγο και ανέφερε στους δημοσιογράφους αυτή την είδηση.
Η ξαφνική αυτή δήλωση του Περιφερειάρχη προκαλεί ερωτηματικά. Ερωτηματικά τα οποία έχουν να κάνουν με την αυτή την αιφνίδια αλλαγή στάσης. Εκεί που επί χρόνια προγραμματιζόταν η δημιουργία ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη, τι μεσολάβησε άραγε και υπήρξε αυτή η εξέλιξη; Εμείς ξέραμε ότι η ΔΕΗ είχε προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης για αυτή την υπόθεση από το 2006. Ξέραμε επίσης ότι είχε εξασφαλίσει τη Θετική Γνωμοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ στις 28.01.2008, για την αδειοδότηση του χώρου, που βρίσκεται στο εξοφλημένο ορυχείο της Θωκνίας. Επίσης, γνωρίζαμε ότι η ΔΕΗ είχε υποβάλλει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στις 15.02.2008 και αναμενόταν η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (KYA-EΠO). Τι άλλαξε λοιπόν και αποφασίστηκε να μην γίνει ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη; Δεν μας εξήγησε ο κ. Περιφερειάρχης…
Είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε .. μικρό καλάθι και να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στα όσα είπε ο Περιφερειάρχης, διότι μέχρι σήμερα η ΔΕΗ Α.Ε. δεν έχει πάρει επίσημη θέση και σε καμία περίπτωση δεν έχει ανακοινώσει ότι αλλάζει το σχεδιασμό της ως προς το ζήτημα της διαχείρισης των βιομηχανικών της αποβλήτων.
Υ.Γ. Και για άλλη μία φορά θα επαναλάβουμε τα εξής ερωτήματα: Έχει ή δεν έχει γίνει διαγωνισμός για το Χώρο Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων της Μεγαλόπολης από τη ΔΕΗ Α.Ε.; Ισχύει ή δεν ισχύει ότι από τον διαγωνισμό αυτό έχει προκύψει ανάδοχος ο οποίος αναμένεται να υπογράψει τη σχετική σύμβαση μέσα στους επόμενους μήνες; Αν δεν ισχύουν όλα αυτά, ας βγουν να το πουν. Αν όμως ισχύουν, προκύπτει μία μεγάλη απορία. Πως είναι δυνατόν ο Περιφερειάρχης να αναγγέλλει ότι τελικά δεν θα γίνει ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη και την ίδια ώρα να ετοιμάζεται ο εργολάβος να υπογράψει τη σύμβαση και να ξεκινήσει (μέσα στο 2009;) να λειτουργεί αυτό το χώρο διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων;

.
Πηγή: "Καλημέρα Αρκαδία" (εφημ. Αρκαδικές Ειδήσεις) 2-10-2008
http://kalimera-arkadia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: