Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2008

Κατάληψη της πύλης του ΑΗΣ για το θέμα της ΑΚΤΟΝ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίπολη 6 - 10 - 2008

Στις 6 Οκτωβρίου 2008 η Διοίκηση του Ε.Κ.Αρκαδίας και εκπρόσωποι Σωματείων από το χώρο της Δ.Ε.Η πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κλείσιμο για 2 περίπου ώρες της κεντρικής πύλης του ΑΗΣ Μεγ/λης καταγγέλλοντας τον εργασιακό μεσαίωνα της εταιρείας «ΑΚΤΟΝ» σε εργαζόμενους στο χώρο του έργου κατασκευής της Μονάδας Αποθείωσης της Δ.Ε.Η.
Η παραπάνω εταιρεία δεν προχώρησε στις νόμιμες διαδικασίες αναγγελίας πρόσληψης στις αρμόδιες υπηρεσίες (Ο.Α.Ε.Δ - Σ.ΕΠ.Ε - Ι.Κ.Α) και μετά από δύο (2) περίπου μήνες εγκατέλειψε «εν μια νυκτί» το χώρο και το έργο χωρίς να πληρώσει τους εργαζόμενους για το διάστημα το οποίο προσέφεραν την εργασία τους
Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που επικρατεί σε χώρους εργασίας σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών και μέτρων που εφαρμόζονται χρόνια τώρα ευνοώντας την αυθαιρεσία των εργοδοτών σε βάρος βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Σοβαρές ευθύνες αναλογούν στις εταιρείες (ΔΕ-ΚΑ και ΕΜΕΚ) στην ανάδοχο εταιρεία του έργου (ALSTOM) και φυσικά και στη Δ.Ε.Η ως κύριο του έργου όσο αφορά τον έλεγχο και την επίβλεψη των έργων και την τήρηση των όρων των Συμβάσεων.
Επίσης συμβάλλει στα παραπάνω γεγονότα η ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων των Τοπικών Υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε και του Ι.Κ.Α.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την παραπάνω αντεργατική ενέργεια σε βάρος των εργαζομένων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· Την άμεση πληρωμή των οφειλομένων - δικαιούμενων αμοιβών της εργασίας των εργαζομένων που απασχολήθηκαν στο έργο με την «ΑΚΤΟΝ» από τους εργολάβους (ΔΕΚΑ - ΕΜΕΚ) ή την ALSTOM ως ανάδοχο ή και από τη Δ.Ε.Η.
· Την εφαρμογή και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για τα οικονομικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (ωράριο - αμοιβές - ασφάλιση, κ.λ.π )

ΚΑΛΟΥΜΕ

· Την Επιθεώρηση Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε) και το Ι.Κ.Α να προχωρήσουν άμεσα σε κάθε νόμιμη ενέργεια και κυρώσεις στην εν λόγω εταιρεία για την παραπάνω κατάσταση. Να εντείνουν τη δράση τους με ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους για την τήρηση και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, περιορίζοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
· Την Διοίκηση της Δ.Ε.Η Α.Ε να εφαρμόζει πλήρως τους όρους των Συμβάσεων, την εργατική νομοθεσία και τους όρους ασφαλούς εργασίας στην εκτέλεση των έργων από τις εταιρείες των εργολάβων.

Η Διοίκηση του Ε.Κ Αρκαδίας με διάφορες πρωτοβουλίες και αγωνιστικά θα διεκδικήσει λύσεις ουσιαστικού ελέγχου της εργατικής νομοθεσίας, προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διασφαλίζοντας τα συμφέροντα τους σε μια κρίσιμη περίοδο εφαρμογής αντεργατικών ρυθμίσεων και πολιτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: