Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2008

Η Εκκλησία του Ανθοχωρίου έγινε πρώτο θέμα στο περιοδικό «TIME»!!


Παγκοσμίως γνωστό έγινε το Ανθοχώρι της Μεγαλόπολης! Με ποιον τρόπο; Το πασίγνωστο περιοδικό «Time» έκανε ειδική αναφορά στην Εκκλησία αυτού του μικρού χωριού, το οποίο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα, νότια της Μεγαλόπολης. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ενώ όλη η περιοχή είναι σκαμμένη από τη ΔΕΗ που κάνει εξόρυξη λιγνίτη, η Εκκλησία παρέμεινε ανέγγιχτη και στέκει πάνω σε έναν λόφο, που έχει δημιουργηθεί από τις εργασίες.

Στο δημοσίευμα του, το περιοδικό «Time» αναφέρει ότι αυτή η εκκλησία βρίσκεται κοντά στη Μεγαλόπολη, στην Ελλάδα, και ότι ήταν μέρος ενός χωριού. Την εικόνα της Εκκλησίας «τράβηξε» ο Βρετανός φωτογράφος Stuart Franklin το 2007. Ήδη, τότε τα συνεργεία «είχαν ισοπεδώσει τα άλλα κτήρια και είχαν ξύσει έξω τη γη για να εξαγάγουν το λιγνίτη (καφετής άνθρακας), που χρησιμοποιήθηκε για να τροφοδοτήσει με καύσιμα έναν κοντινό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Τα συνεργεία ήταν πάρα πολύ προληπτικά για να καταστρέψουν ένα ιερό μέρος». Και το δημοσίευμα συμπληρώνει ότι «το οικοδόμημα είναι τώρα απρόσιτο».
Η εικόνα εμφανίζεται στο καινούργιο βιβλίο του Βρετανού φωτογράφου Stuart Franklin Franklin, «Ίχνος: Το τοπίο μας στη ροή, μια αξιοπρόσεκτη εξερεύνηση του ανθρώπινου αντίκτυπου στην έκταση της Ευρώπης». Σύμφωνα με το περιοδικό, είναι πολύ περισσότερο από απλώς έναν κατάλογο της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Επίσης, τονίζεται ότι ο Βρετανός φωτογράφος ξεκίνησε το ταξίδι του το 2003 και «όργωσε» την Ευρώπη (από την Πορτογαλία στη Ρωσία, τη Νορβηγία και την Ελλάδα). Το εντυπωσιακό έργο του αποδίδει τις τεχνητές παραλίες, τις καλλωπισμένες κλίσεις σκι και τα τέλεια γήπεδα του γκολφ, δάση, βουνά και πόλεις. Το βιβλίο αυτό αποτελεί διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι Ευρωπαίοι ερμηνεύουν το έδαφος - τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να διαχειριστούν το χώρο τους και πώς, μερικές φορές, αποτυγχάνουν να το κάνουν. Ο Franklin, είναι κάτοχος διδακτορικού in geography, demonstrates an artist's flair. στη γεωγραφία και δηλώνει στο περιοδικό «ότι αυτά τα θαυμάσια τοπία είναι τόσο όμορφα αλλά και τρομερά ορμητικά.» Όπως η σκηνή από τη Μεγαλόπολη αποκαλύπτει, η αλλαγή μπορεί να είναι εκπληκτική και συγχρόνως βασανιστική.»

Πηγή: "Καλημέρα Αρκαδία" (εφημ. Αρκαδικές Ειδήσεις) 3-10-2008
http://kalimera-arkadia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: