Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2008

Aρχαία σε δυο σημεία συνάντησε ο νέος αυτοκινητόδρομος

Τα αρχαία που βρέθηκαν σε δύο σημεία στο τμήμα από το Καλογερικό έως τη Μεγαλόπολη και η χρηματοδότηση στο κομμάτι Παραδείσια - Τσακώνα που χορηγείται με αργούς ρυθμούς, αποτελούν τα δύο νέα και κρίσιμα στοιχεία στο έργο της κατασκευής του εθνικού δρόμου Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας. Αρχαία βρέθηκαν στο Καλογερικό, στην έξοδο της υπό διάνοιξη σήραγγας και στο σημείο της κατολίσθησης στο τμήμα Μαλλωτά - Λεύκτρο, που αποκαθίσταται. Το Παραδείσια - Τσακώνα για την ώρα αντέχει, αλλά το επόμενο διάστημα θα απαιτήσει πιο γρήγορους ρυθμούς χρηματοδότησης για να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Αρχαία βρέθηκαν στην υπό διάνοιξη σήραγγα στο Καλογερικό και στο σημείο της κατολίσθησης μετά τη σήραγγα Ραψομμάτη, στο ύψος της Μεγαλόπολης. Στο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα που ανακατασκευάζεται, η χρηματοδότηση του έργου που προέρχεται από εθνικούς πόρους, δεν είναι η ενδεδειγμένη και απειλεί με καθυστέρηση την υλοποίηση και την ολοκλήρωσή του.
Αυτά είναι τα νέα στοιχεία από την πορεία των έργων στον εθνικό δρόμο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας. Όπως φαίνεται, το καλοκαίρι του 2010 είναι κρίσιμο χρονικό σημείο για την υλοποίηση του έργου, η περίοδος που οι στροφές του Καλογερικού, της Μεγαλόπολης και της Τσακώνας θα αποτελέσουν παρελθόν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από υπευθύνους των ομίλων - κοινοπραξιών που εκτελούν τα έργα:
- Από τον όμιλο “Μορέας“ που υλοποιεί το έργο με τη σύμβαση παραχώρησης, όσον αφορά τις σήραγγες:
Στο Αρτεμίσιο η δεύτερη σήραγγα που έχει διανοιχθεί και γίνονται εργασίες στα μπετά, θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο του 2009. Μόλις παραδοθεί αυτή, θα κλείσει η υφιστάμενη για ένα δίμηνο - τρίμηνο για να εκσυγχρονιστεί. Τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμες και οι δύο.
Στο Νεοχώρι οι σήραγγες θα είναι έτοιμες τέλος του 2009, αλλά θα δοθούν στην κυκλοφορία μαζί με τις γειτονικές σήραγγες στις κεραίες το καλοκαίρι του 2010.
Στο Καλογερικό η διάνοιξη της σήραγγας προχωράει από τη βόρεια πλευρά, από τη νότια, όμως, βρέθηκαν αρχαία. Και για την ώρα σ’ αυτό το σημείο υπάρχει εκκρεμότητα και αναμένεται η παρέμβαση αρχαιολόγων, για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Εκτιμάται πως το καλοκαίρι του 2010 η διάβαση Καλογερικού θα είναι έτοιμη.
Στο Ραψομμάτη η δεύτερη σήραγγα προχωράει και θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι του 2010.
- Για τις προσβάσεις στη σήραγγα Ραψομμάτη (Αθήναιο - είσοδος σήραγγας, έξοδος σήραγγας - Μαλλωτά και γέφυρα Αλφειού), εκτιμάται πως μπορεί να επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα και τέλος του 2009 να δοθεί όλο το τμήμα με τη σήραγγα. Εμπλοκές καταγράφηκαν, όμως, με πρόσθετες απαλλοτριώσεις, λόγω αστάθειας πρανών και αρχαίων. Ειδικότερα, βρέθηκε αρχαίο νεκροταφείο στην κορυφή του λόφου που κατολισθαίνει και ο οποίος αποκαθίστατο.
- Για το Παραδείσια - Τσακώνα: Η ανάδοχος κοινοπραξία περιμένει χρήματα, για να προχωρήσουν οι εργασίες σύμφωνα με το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα. Για την ώρα υπάρχουν καθυστερήσεις και η κοινοπραξία συνεχίζει να προχωράει με δανεισμό, όσο μπορεί. «Από κει και πέρα έχει ο Θεός», μας επισημάνθηκε σχετικά.
Στην κοιλαδογέφυρα των 470 μέτρων τέλος Ιανουαρίου τελειώνει η θεμελίωση.
Τώρα δουλεύονται τα βάθρα. Τα βάθρα δουλεύονται και στην πρώτη 160άρα γέφυρα. Στην τοξωτή, στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, γίνονται εργασίες στο μεσόβαθρο. Στο ακρόβαθρο προς Καλαμάτα έχει φθάσει το 70% η ανωδομή.
Το πάνω ακρόβαθρο είναι έτοιμο. Στη δεύτερη 160άρα συνεχίζονται τα βάθρα, ενώ το ένα μεσόβαθρο έχει κατολισθήσεις και αντιμετωπίζεται με προεντεταμένα αγκύρια. Εκτιμάται πως το καλοκαίρι θα πέσει ο φορέας της κοιλαδογέφυρας και την ίδια περίοδο θα δουλεύεται και η τοξωτή.
Οπως τονίζεται, το κρίσιμο ζήτημα είναι η χρηματοδότηση του έργου, ώστε καλοκαίρι του 2010 να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην κυκλοφορία.

Πηγή: "Ελευθερία" Καλαμάτας 29-12-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: