Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στηρίζει το Φωτοβολταϊκό Πάρκο Μεγαλόπολης

«Καλούμε καλόπιστα τις όποιες αντίθετες φωνές να αναλογισθούν απλά, τη σημασία και μόνο που έχει για το περιβάλλον η παραγωγή 50 MW με μηδενική ρύπανση και να αναλογισθούν τις ευθύνες τους όταν αντιτίθενται σε τέτοιες ενέργειες».
Με αυτή την παραίνεση καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - ΚΗΕ, με την οποία τάσσεται υπέρ των μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) και, επομένως, υπέρ και της δημιουργίας στη Μεγαλόπολη Φωτοβολταϊκού Πάρκου, ισχύος 50 MW -προοπτική στην οποία αντιδρά μέρος των κάτοικων της πόλης.
«Είμαστε αντίθετοι σε όποιες προσπάθειες γίνονται για την παρεμπόδιση αυτού του τόσο σημαντικού έργου ΑΠΕ, αφού μάλιστα η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες“ έχει δεσμευθεί ότι όση έκταση θα καταλάβει το Φ/Β Πάρκο (περίπου 1.350 στρέμματα), άλλη τόση θα δενδροφυτεύσει σε δασική περιοχή περί τη Μεγαλόπολη, που κάηκε από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών» σημειώνεται με έμφαση στην ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - ΚΗΕ, στην οποία προστίθενται τα εξής:
«Θεωρούμε αδικαιολόγητες τις όποιες αντιτιθέμενες προσπάθειες και ιδιαίτερα τις προσφυγές στο ΣτΕ, αφού είναι γνωστό ότι το εν λόγω έργο: Έχει εγκριθεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αρκαδίας και από όλες τις αρχές και τους κρατικούς φορείς που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Έχει εφοδιαστεί με όλες τις προβλεπόμενες άδειες παραγωγής, εγκατάστασης κ.λπ. Έχουν καταρριφθεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα ως εντελώς αβάσιμες, οι διάφορες ανεύθυνες δοξασίες περί εκπομπής ραδιενέργειας, περί υπερθέρμανσης του περιβάλλοντος κ.λπ. Πρόκειται για ένα έργο παραγωγής καθαρής ενέργειας που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.
Τελειώνοντας, καλούμε καλόπιστα τις όποιες αντίθετες φωνές να αναλογισθούν απλά, τη σημασία και μόνο που έχει για το περιβάλλον η παραγωγή 50MW με μηδενική ρύπανση και να αναλογισθούν τις ευθύνες τους όταν αντιτίθενται σε τέτοιες ενέργειες» καταλήγει η ανακοίνωση. Παράλληλα η ΓΕΝΟΠ, δηλώνει ότι «με τον ίδιο δυναμισμό που αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε την αλόγιστη εγκατάσταση ρυπογόνων μονάδων με
εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, θεωρούμε υποχρέωσή μας να υποστηρίζουμε την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ.
Έτσι, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε με ενθουσιασμό τη δημιουργία του πρώτου μεγάλου Φωτοβολταϊκού (Φ/Β) Πάρκου στη Μεγαλόπολη, ισχύος 50 MW, που πρόκειται να υλοποιήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική, κατά 100%, εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Φ/Β Πάρκα στον κόσμο, που θα καλύψει την ετήσια ηλεκτρική κατανάλωση 28.000 νοικοκυριών του Νομού Αρκαδίας, με εντελώς καθαρή ενέργεια από τον ήλιο, ενισχύοντας το νότιο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας». Επιπλέον η ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει τη δημιουργία μονάδων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), τονίζοντας ότι αγωνίζεται και «διαχρονικά και με συνέπεια, υποστηρίζει κάθε ενέργεια που αποβλέπει στη συνέχιση της αξιοποίησης του εθνικού μας καυσίμου, του λιγνίτη, στην άμεση αντικατάσταση των παλαιών και χαμηλού βαθμού απόδοσης μονάδων παραγωγής και στην εγκατάσταση νέων αποδοτικότερων και λιγότερο ρυπογόνων».
Η ομοσπονδία ζητεί «από τη διοίκηση της ΔΕΗ και την κυβέρνηση να επισπεύσουν την εγκατάσταση νέας ισχύος, ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ κάθε μορφής».

Πηγή: "Ελευθερία" Καλαμάτας 9-2-2009
http://www.eleftherianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: