Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

Πολύς κόσμος στο Λεοντάρι για τη σαλιγκαροτροφία


Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση κόσμου -από την Αρκαδία αλλά και όμορους νομούς, ακόμα και έξω από την Περιφέρεια Πελοποννήσου- στην ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα ο Δήμος Φαλαισίας στο Λεοντάρι, σχετικά με τη σαλιγκαροτροφία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι –όπως έγινε γνωστό στην ημερίδα- ήδη υφίστανται περί τα 25 εκτροφεία στη Μεσσηνία, ενώ μέσα στην ερχόμενη άνοιξη προετοιμάζονται να λειτουργήσουν περί τα 10 στην Αρκαδία - κι αυτά μόνο στο Δήμο Φαλαισίας.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιάννης Φουσέκης δεν έκρυψε ότι θεωρεί πως η δραστηριότητα αυτή θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα στην αποκατάσταση του εισοδήματος στον πυρόπληκτο αρκαδικό δήμο. Σημείωσε παράλληλα ότι με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής η σαλιγκαροτροφία δεν περιλαμβάνεται στις επιδοτούμενες δράσεις, ασκούνται συντονισμένες πιέσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς αυτό - τουλάχιστον όσον αφορά τις πυρόπληκτες περιοχές, όπως ο Δήμος Φαλαισίας.
Το πυκνό ακροατήριο ενημερώθηκε από εκπρόσωπο κυπριακής εταιρείας, η οποία ασχολείται με την εκτροφή σαλιγκαριών, καθώς και από στελέχη εταιρείας από την Κρήτη.
Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν, για τη δημιουργία μίας μονάδας απαιτείται έκταση περί τα 1.000 στρέμματα, ενώ το μάξιμουμ απαιτούμενο κεφάλαιο φθάνει τα 14.000 ευρώ - αποσβέσιμο σε διάστημα τριών χρόνων.
Σημαντικό στοιχείο που επίσης αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης ήταν ότι -με βάση σχετικά πρόσφατα στοιχεία- η αγορά των σαλιγκαριών έχει εξαιρετικά υψηλούς τζίρους και αξία διακινούμενων προϊόντων, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί η δημιουργία εκτροφείων, ενώ την ίδια στιγμή οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν τη διάθεση στο εμπόριο σαλιγκαριών που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση.

Πηγή: "Ελευθερία" Καλαμάτας 15-02-2009
http://www.eleftherianews.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αίσχος!!!! Είναι και ο δήμαρχος συνυπεύθυνος... Καλό θα ήταν να προσέχει περισσότερο και να μην παρασύρει τους συμπολίτες μας σε παγίδες Κυπρίων καιροσκόπων... τιμή αγοράς 4,99 Εuro ... Μήπως είναι 0,49 Εuro !!!!!????