Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009

Έρευνα της Ε.Ε. για τη χωματερή Βιομηχανικών αποβλήτων στη Μεγαλόπολη


Προκαταρκτική έρευνα θα διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη σχεδιαζόμενη από τη ΔΕΗ κατασκευή και λειτουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στη Μεγαλόπολη, σε χώρο του εξαντλημένου λιγνιτορυχείου της Θωκνίας, σε κοντινή απόσταση από το χωριό αυτό του Δήμου Μεγαλόπολης.
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά από αναφορά του Δήμου Μεγαλόπολης προς την αρμόδια Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία ο αρκαδικός δήμος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν αποδέχεται τη δημιουργία του ΧΔΒΑ.
Μιλώντας σχετικά στην «Ε» ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας σημείωσε ότι η δημοτική αρχή εξ αρχής έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις προθέσεις της ΔΕΗ Α.Ε., προσθέτοντας ότι η λειτουργία ΧΔΒΑ απειλεί το περιβάλλον -που ήδη έχει πληγεί στην περιοχή, τόσο από τη λειτουργία του ΑΗΣ, όσο και από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 που αποψίλωσαν όσα δάση είχαν απομείνει.
Περαιτέρω επισήμανε ότι η λειτουργία ΧΔΒΑ συνιστά απειλή για τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος τροφοδοτεί με νερά όχι μόνο το λεκανοπέδιο, αλλά και άλλες περιοχές.
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ»
«Είμαστε επί ποδός, παρακολουθούμε άγρυπνα και το αποδεικνύουμε με τις πράξεις μας ότι ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των Μεγαλοπολιτών και των κατοίκων του λεκανοπεδίου γενικότερα» επισήμανε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, καλώντας γι’ άλλη μια φορά τη ΔΕΗ και την πολιτεία να μην υλοποιήσουν την πρόθεσή τους.
Ο Π. Μπούρας εξήγησε ότι η προσφυγή του δήμου στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -εκφράζοντας το αίσθημα των κατοίκων που ήταν ενάντιοι στην κατασκευή του ΧΔΒΑ- έγινε το περασμένο καλοκαίρι, κι αφού η δημοτική αρχή δεν έλαβε καμία απάντηση, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της, ούτε από τη ΔΕΗ Α.Ε., αλλά ούτε και από το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου είχε απευθυνθεί προκειμένου να ενημερωθεί. Με την ευκαιρία αυτή, εξ άλλου, ο δήμαρχος ανακοίνωσε παράλληλα, ότι σύντομα θα λειτουργήσει στο δήμο Γραφείο Περιβάλλοντος, που θα παρακολουθεί και θα επιλαμβάνεται θεμάτων σχετικών με την προστασία του περιβάλλοντος.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Ο Π. Μπούρας παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες στην αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος για το θέμα αυτό:
«Η υπόθεση της σχεδιαζόμενης κατασκευής Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) από τη ΔΕΗ Α.Ε., σε χώρο του εξαντλημένου λιγνιτορυχείουτης Θωκνίας, σε κοντινή απόσταση από το
Τοπικό Διαμέρισμα Θωκνίας του Δήμου Μεγαλόπολης, έχει απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δημοτική αρχή και ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση της ΔΕΗ Α.Ε. να κατασκευάσει έναν τέτοιο χώρο, η αντίθεση, τόσο του δήμου όσο και όλων των Μεγαλοπολιτών, ήταν καθολική και εντονότατη, καθ’ ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Διαπιστώνοντας ότι οι επανειλημμένες οχλήσεις μας, αφ’ ενός μεν προς τη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. αφ’ ετέρου δε προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, με τις οποίες έχουμε εκφράσει, με τεκμηριωμένο τρόπο, τις βάσιμες ανησυχίες μας καθώς και τη βούλησή μας να αντιταχθούμε με κάθε νόμιμο τρόπο σε αυτή την προοπτική, δεν έτυχαν της αναμενόμενης ανταπόκρισης, καταφύγαμε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, με την με αριθμό 5587/10.06.08 έγγραφη αναφορά μας προς την Επιτροπή Αναφορών, εκθέσαμε τους λόγους για τους οποίους δεν αποδεχόμαστε την κατασκευή και λειτουργία ΧΔΒΑ.
Η Επιτροπή Αναφορών, με το με αριθμό 116120/19.08.2008 έγγραφό της, μας ενημέρωσε ότι παρέλαβε την επιστολή μας και την καταχώρισε στο γενικό πρωτόκολλο αναφορών με αριθμό 0978/08.
Κατόπιν, προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας μας, με αφορμή και την έκδοση της με αριθμό 160576/07.10.2008 απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, βάσει της οποίας εγκρίθηκε η προσωρινή αποθήκευση αποβλήτων του αμιαντοτσιμέντου σε χώρο πλησίον του ΑΗΣ Α΄ Μεγαλόπολης, αποστείλαμε με το με αριθμό 8021/13.11.2008 έγγραφό μας προς την Επιτροπή Αναφορών, συμπληρωματικά στοιχεία της εν λόγω υπόθεσης. Η Επιτροπή Αναφορών, αφού εξέτασε το συνολικό περιεχόμενο των επιστολών μας, μάς ενημέρωσε με το με αριθμό 300940/22.01.2009 έγγραφό της, ότι η αναφορά μας κρίνεται παραδεκτή, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθ’ ότι το αντικείμενό της εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, μας ενημέρωσε ότι αποφάσισε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξάγει προκαταρκτική έρευνα σχετικά με την
εν λόγω υπόθεση και μας διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώνει εγκαίρως τη δημοτική αρχή για οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με την υποβληθείσα αναφορά μας.
Κατόπιν των ανωτέρω εξελίξεων η δημοτική αρχή δηλώνει μεν την κατ’ αρχήν ικανοποίησή της για την ανταπόκριση των θεσμοθετημένων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζει δε την εμπιστοσύνη της προς αυτά και καλεί για μια ακόμα φορά τη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. να αναστείλει κάθε περαιτέρω ενέργεια προς την κατεύθυνση της κατασκευής ενός τέτοιου χώρου.
Εγγυάται επίσης προς όλους τους κατοίκους και δημότες του Δήμου Μεγαλόπολης ότι η δημοτική αρχή, διαθέτοντας σύνεση, σοβαρότητα και ικανότητα να διαχειρίζεται
τέτοιου είδους υποθέσεις, δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου, διασφαλίζοντας στο ακέραιο το τοπικό συμφέρον, σε διάψευση όσων κακοπροαίρετων φημολογιών έχουν διασπείρει Κασσάνδρες της πόλης.
Σύντομα δε, με σκοπό τη διασφάλιση της εντατικής παρακολούθησης και αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που εξακολουθεί να έχει το φυσικό περιβάλλον μας, θα συσταθεί Γραφείο Περιβάλλοντος, που θα λειτουργεί με μέριμνα του δήμου».
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπακόπουλος

Πηγή: "Ελευθερία" Καλαμάτας 9-2-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: