Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009

Ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη οι καρναβαλικές εκδηλώσειςΣε ένα δεκαήμερο, από την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Μεγαλόπολη, για 14η χρονιά φέτος.
«Συναυλίες με παραδοσιακά και λαϊκά ακούσματα, εικαστικές και ψυχαγωγικές παιδικές εκδηλώσεις στην Καρναβαλούπολη των μικρών, λαογραφικά δρώμενα, μιμικά-ακροβατικά θεάματα και η κορύφωση της Αποκριάς, η καρναβαλική παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου, προβάλλουν τα στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης και φανερώνουν τη ζωντάνια, τη φαντασία και το μεράκι της σύγχρονης Μεγαλόπολης», αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμος στο κάλεσμά του.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Τσικνοπέμπτη 19/2: Έναρξη αποκριάτικων εκδηλώσεων. Στις 6.30 περίπου το απόγευμα, καρναβαλιστές θα κάνουν παρωδιακή αναβίωση του Χωριάτικου Γάμου, ξεκινώντας το δρώμενο από την οδό Παπαναστασίου για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία, όπου θα ολοκληρωθεί το τελετουργικό. Στη συνέχεια θα στηθεί χορός με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και θα προσφερθούν κρεατομεζέδες και κρασί.
Kυριακή 22: Στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία, η Καρναβαλούπολη ανοίγει και τις πύλες του κάστρου της και περιμένει τα παιδιά να διασκεδάσουν με δρώμενα, παιχνίδια, μεταμφιέσεις, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ και βόλτες με άλογο.
Tετάρτη 25: Στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, θα δοθεί παράσταση θεάτρου μαριονέτας και στις 6.30 θα ακολουθήσει παιδικό Πιζάμα Πάρτι στην Καρναβαλούπολη - ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με έργα των παιδιών της πόλης.
Σάββατο 28: Στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία θα διεξαχθεί το Κυνήγι του Κρυμμένου θησαυρού και θα ακολουθήσει παράσταση με τον ταχυδακτυλουργό Luigelo, αλλά και παιδικός αποκριάτικος χορός. Στις 8 το βράδυ, στη σκεπαστή πλατεία Πολυβίου θα αναβιώσει το αποκριάτικο έθιμο ανάμματος φωτιάς με μουσική από το συγκρότημα “Αυλός“ του Γ. Δαλιάνη. Θα σερβίρεται παραδοσιακό βραστό, ενώ από την κουζίνα που θα στηθεί, τα μέλη του ΚΑΠΗ θα κερνούν τον κόσμο χειροποίητα μακαρόνια και τηγανίτες! Το χορό θα ανοίξει ο Χορευτικός Όμιλος Μεγαλόπολης.
Kυριακή 1η Μαρτίου: Στις 3.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μεγάλη παρέλαση από άρματα, μασκαράδες και εκατοντάδες παρέες καρναβαλιστών, κατά μήκος των οδών Κολοκοτρώνη και Παπαναστασίου. Θα ακολουθήσει συναυλία με το παραδοσιακό συγκρότημα του κ. Νούσια. Μετά το τέλος της συναυλίας, πομπή καρναβαλιστών με αναμμένες δάδες θα συνοδεύσουν τον Καρνάβαλο στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου θα καεί... για να πέσουν στη συνέχεια τα πυροτεχνήματα.

Πηγή: "Ελευθερία" Καλαμάτας 9-2-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: