Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2009

Επενδύσεις 1 δισ. Ευρώ από τη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη παρουσίασε ο T. Αθανασόπουλος σε αντιπροσωπεία της Bουλής

Ενημέρωση αντιπροσωπείας του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ, τις προοπτικές των λιγνιτικών δραστηριοτήτων, τη μείωση των κοιτασμάτων, τη Μονάδα Φυσικού Αερίου και το φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη, έγινε τη Δευτέρα στον ΑΗΣ Β‘ της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Τάκη Αθανασόπουλο και στελέχη της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο κ. Αθανασόπουλος δεσμεύτηκε πως για το 2009 δεν τίθεται θέμα αυξήσεων τιμολογίων, επειδή το κόστος του πετρελαίου επηρεάζει και το φυσικό αέριο. Είπε πως θα υπάρξει συμπίεση του ενεργειακού κόστους της ΔΕΗ, αλλά πρέπει να εξοικονομηθεί καλύτερη λειτουργία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε και από το εσωτερικό της επιχείρησης να εξοικονομηθούν οι επενδύσεις, λόγω των προβλημάτων στον τραπεζικό σύστημα στην παρούσα χρονική στιγμή. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως οι επενδύσεις στη Μεγαλόπολη ανέρχονται σε 1 δισ. Ευρώ και η εξοικονόμηση πόρων είναι βασική επιδίωξη.
Την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Νίκος Τσιαρτιώνης βουλευτής Κοζάνης Ν.Δ., Αθηνά Κόρκα βουλευτής Κορινθίας Ν.Δ., Γιάννης Μανιάτης βουλευτής Αργολίδας ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Βερελής βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ, Νίκος Καραθανασόπουλος βουλευτής Αχαΐας ΚΚΕ και Νίκος Τσούκαλης βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ. Λόγω του μπλόκου στον Ισθμό της Κορίνθου δεν παρέστη ο βουλευτής Αττικής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης. Στο γεύμα που ακολούθησε παρακάθισαν ακόμα ο νομάρχης Αρκαδίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας.
Αρχικά ο κ. Αθανασόπουλος παρουσίασε το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ για τα έτη 2009 - 2014, συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Ακολούθως ο γενικός διευθυντής Ορυχείων Κώστας Μελλάς μίλησε για την πορεία και τις προοπτικές των λιγνιτικών δραστηριοτήτων - εξορύξεων. Αναφέρθηκε στη μείωση των κοιτασμάτων στη Μεγαλόπολη και στην ανάγκη λειτουργίας της μονάδας φυσικού αερίου, για την οποία στη συνέχεια μίλησε αναλυτικότερα ο Δημήτρης Λάππας, γενικός διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας που τώρα εκτελεί χρέη γενικού διευθυντή Παραγωγής.
Όπως είπε, έχει ήδη προχωρήσει ο διαγωνισμός και έχει ξεκινήσει τεχνική αξιολόγηση η οποία προβλέπεται να τελειώσει στα μέσα Φεβρουαρίου, για να ανοιχτούν οι οικονομικές προσφορές των υποψηφίων αναδόχων. Το κόστος ανέρχεται γύρω στα 570 - 600 εκ. ευρώ. Ο κ. Λάππας είπε ακόμα ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από πλευράς ΔΕΣΦΑ ότι προχωρούν κανονικά οι εργασίες και πως θα είναι στην ώρα του ο αγωγός φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη - η κατασκευή του οποίου έχει φτάσει στους Αγίους Θεοδώρους για να διασχίσει στη συνέχεια τη μισή Πελοπόννησο και να φτάσει στη Μεγαλόπολη.
Ο Αναστάσιος Γκαρής, διευθύνων σύμβουλος της “ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.”, αναφέρθηκε σε όλες επενδύσεις ΑΠΕ μέχρι το 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, και παρουσίασε τα σχέδια για το φωτοβολταϊκό πάρκο Μεγαλόπολης, προϋπολογισμού άνω των 200 εκ. ευρώ. Μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του πάρκου. Τονίστηκε δε πως με την κατασκευή αυτή η Μεγαλόπολη θα απαλλαγεί σε σημαντικό βαθμό από περιβαλλοντικές οχλήσεις και θα έχει καλύτερες προϋποθέσεις από πλευράς περιβάλλοντος.
Κ.Δ.

Πηγή: "Ελευθερία" Καλαμάτας 1-2-2009
http://www.eleftherianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: