Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009

Η υπερπροσπάθεια ανάσυρσης της σορού του 30χρονου Κωνσταντίνου Λ. από τον Αλφειό ποταμό
Συντάκτης Γιάννης Σπυρούνης
27.01.09

Τραγικό τέλος γράφτηκε στις προσπάθειες των Αρχών για την ανεύρεση του 30χρονου Κ.Λ. από τη Αθήνα, του ανθρώπου που από το απόγευμα της Κυριακής αγνοούνταν, στα νερά του ποταμού Αλφειού. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ομάδα πυροσβεστών από τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία, τον εντόπισαν νεκρό, σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο του ποταμού, στην έξοδο του φαραγγιού, στο ύψος της Θεισόας. Αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση της ΕΜΑΚ και των πυροσβεστών για να ανασύρουν τη σορό που ήταν σφηνωμένη ανάμεσα σε κορμούς δέντρων στο μέσον της κοίτης του ποταμού, όπου η ροή του νερού είναι πολύ ισχυρή και δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση από την όχθη.
Όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν και σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να επαναληφθεί η προσπάθεια, καιρού επιτρέποντος και πιθανότατα με τη συνδρομή Super Puma.


«Χτένισαν» την περιοχή
Δέκα μέτρα πριν από το γεφύρι του Κούκου, στα όρια Ηλείας - Αρκαδίας, συνέβη προχθές περίπου στις 5 το απόγευμα, το ατύχημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη παρέα που είχε έρθει από την Αθήνα για ράφτινγκ, είχε νοικιάσει από εταιρία τρεις βάρκες. Οι οκτώ συμμετέχοντες μαζί με τους αρχηγούς είχαν ξεκινήσει την κατάβασή τους από το Λούσιο ποταμό, προς τον Αλφειό. Το τέρμα της διαδρομής τους ήταν το γεφύρι του Κούκου. Πριν λοιπόν φτάσουν σε αυτό το σημείο, η βάρκα αναποδογύρισε από τα ορμητικά και φουσκωμένα νερά του Αλφειού και πέταξε τον 30χρονο μαζί με δύο κοπέλες και τον αρχηγό στο νερό. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα υπόλοιπα μέλη της εκδρομής αλλά και ο αρχηγός τους, πέταξαν σχοινιά για να σώσουν όσους ήταν στο νερό. Οι δύο κοπέλες και ο 30χρονος έπιασαν τα σχοινιά, όμως μόνο οι κοπέλες κατάφεραν να κρατηθούν και να βγουν στην όχθη του ποταμού, ενώ ο νεαρός παρασύρθηκε. Ο αρχηγός με τη βάρκα συνέχισε να κωπηλατεί προς τη ροή του ποταμού για να προλάβει τον 30χρονο. Ψάχνοντας έφτασε μέχρι τις παραποτάμιες περιοχές στο Μάτεσι, χωρίς να τον εντοπίσει. Σταμάτησε την προσπάθεια λίγο πριν νυχτώσει για να ζητήσει βοήθεια από τις Αρχές. Στις 5.50 μ.μ. σήμανε συναγερμός στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Ηλείας και Αρκαδίας καθώς και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των γύρω περιοχών. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οχήματα και άνδρες για να αρχίσουν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα κινητοποιήθηκαν ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας κ. Αθανασόπουλος και οι αντιδήμαρχοι, καθώς και κάτοικοι των γύρω χωριών που γνωρίζουν τον Αλφειό, όπου υπήρχε πρόσβαση. Όμως η κακοκαιρία που ακολούθησε και το σκοτάδι ήταν απαγορευτικά για τις προσπάθειες εντοπισμού του 30χρονου. Με το πρώτο φως της ημέρας δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν την έρευνα σε μια μεγάλη περιοχή από το Μάτεσι έως το φράγμα του Φλόκα. Είχαν χωριστεί σε ομάδες και από την πλευρά του ποταμού στην Αρκαδία έψαχναν οι τοπικές αρχές του Νομού και η 1η ΕΜΑΚ, ενώ αντίστοιχα από την πλευρά της Ηλείας οι τοπικές αρχές με την 6ης ΕΜΑΚ. Και χθες το πρωί ο ποταμός ήταν ακόμα φουσκωμένος και πολύ επικίνδυνος με αποτέλεσμα τα πλωτά της ΕΜΑΚ να μην μπορέσουν να επιχειρήσουν. Η Ελληνική Διασωστική Ομάδα έφτασε και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε την έρευνα από την έξοδο του φαραγγιού του Αλφειού στο Μάτεσι και προς τη γέφυρα των Άσπρων Σπιτιών με μεγαλύτερη βάρκα, σε κάθε δυνατό σημείο του ποταμού χωρίς αποτέλεσμα.


Μεγάλη κινητοποίηση
Περισσότεροι από σαράντα πυροσβέστες και από τριάντα αστυνομικούς των υπηρεσιών της Ηλείας και αντίστοιχος αριθμός από την Αρκαδία συμμετείχαν στις έρευνες, στις δύο πλευρές του ποταμού. Τις έρευνες στην Ηλεία, συντόνιζαν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος Νίκος Σερέτης με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας Θανάση Σπυρόπουλο για την ΕΛ.ΑΣ. και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος Ευάγγελος Καλίνης με το διοικητή Π.Υ Πύργου Χρήστο Ψυχογιό για την Πυροσβεστική, με τη συνδρομή της ΟΠΚΕ ΑΔ Ηλείας, της ΕΜΑΚ και της ειδικής ομάδας διασωστικών σκύλων. Από αέρος συνέδραμε και ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. που φέροντας θερμική κάμερα, προσπάθησε να εντοπίσει τον 30χρονο στην περίπτωση που θα ήταν ζωντανός, αλλά ανήμπορος. Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα είχαν ουσιαστικά ολοκληρωθεί οι έρευνες. Λίγο πριν νυχτώσει όμως, ομάδα πυροσβεστών από τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία, ερεύνησε ξανά το δύσβατο τμήμα του φαραγγιού του Αλφειού, στο ύψος της Θεισόας. Εκεί βρισκόταν στην επιφάνεια, σφηνωμένος ανάμεσα σε κορμούς δέντρων στο κέντρο της κοίτης του ποταμού, ο 30χρονος νεκρός. Οι άνδρες των διασωστικών δυνάμεων δεν μπόρεσαν λόγω των συνθηκών που επικρατούν στον Αλφειό να ανασύρουν τη σορό του άτυχου νέου. Όταν σκοτείνιασε η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε και σήμερα αναμένεται να γίνει νέα επιχείρηση ανάσυρσης, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και δεν παρασυρθεί σε άλλο σημείο του ποταμού το πτώμα.


«Ούτε οι έμπειροι...»
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας Τρύφωνα Αθανασόπουλο, που γνωρίζει καλά την περιοχή και συμμετείχε από την αρχή στις έρευνες, το ατύχημα συνέβη στο πιο δύσκολο και επικίνδυνο σημείο του Αλφειού. «Από το γεφύρι του Κούκου και μετά, ο Αλφειός στενεύει πάρα πολύ και η ταχύτητα του νερού, ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα είναι τρομακτική. Όλες αυτές τις ημέρες είχαμε ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή και είχε ανέβει η στάθμη του ποταμού. Με αυτές τις συνθήκες ακόμα και οι πιο έμπειροι δεν διακινδυνεύουν να διασχίσουν το κομμάτι από το γεφύρι του Κούκου έως το Μάτεσι, είναι πολύ επικίνδυνο», είπε. Οι κάτοικοι στην περιοχή δεν ήταν αδιάφοροι και συμμετείχαν όσοι μπορούσαν στην αναζήτηση. «Η νύχτα ήταν δύσκολη λόγω της καταιγίδας. Πλησιάζαμε το ποτάμι, φωνάζαμε και περιμέναμε να ακούσουμε κάποια φωνή, αλλά τίποτα. Προσπαθούσαμε με την παρουσία μας, αν μας δει να πάρει κουράγιο» είπε ο κ. Αθανασόπουλος χθες το μεσημέρι. Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την επιχείρηση σε δηλώσεις του την ίδια στιγμή, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος κ. Καλίνης, λόγω των συνθηκών. «Η επιχείρηση είναι δύσκολη και η ροή του ποταμού είναι επικίνδυνη. Υπάρχει κίνδυνος για όλους τους πυροσβέστες. Ενεργούμε με προσοχή και ευελπιστούμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα». «Θα επιχειρούμε στην περιοχή έως ότου βρούμε τον αγνοούμενο» δήλωνε χθες το μεσημέρι και ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου κ. Ψυχογιός. «Από το Μάτεσι έως το Φλόκα, οι δυνάμεις μας βρίσκονται επί ποδός από το απόγευμα της Κυριακής» επισήμανε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Σπυρόπουλος.

Πηγή: "Πρώτη" Πύργου
http://www.protinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: