Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009

Συντήρηση και ανάδειξη των Κάστρων Λεονταρίου, Ωριάς και Χελμού ξεκινά ο Δήμος Φαλαισίας

Με στόχο την ανάδειξη των πολιτισμικών χαρακτηριστικών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, ο Δήμος Φαλαισίας προχώρησε στην προκήρυξη για τη συντήρηση και ανάδειξη των κάστρων του Λεονταρίου, της Ωριάς και του Χελμού.
Πρόκειται για 3 έργα συνολικού προϋπολογισμού 170.00 ευρώ περίπου. Οι εργασίες θα αφορούν κυρίως στην προσβασιμότητα των επισκεπτών, τα μονοπάτια και τη σήμανση των κάστρων αλλά και σε θέσεις παρατήρησης των λειψάνων των τειχών και των ευρημάτων, που ήδη υπάρχουν στο κάστρο του Λεονταρίου ειδικά. Η χρηματοδότησή τους έχει ενταχθεί στο ΕΑΠ, το γνωστό λιγνιτόσημο.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Γιάννη Φουσέκη, ο προϋπολογισμός για το κάστρο του Λεονταρίου ανέρχεται σε 80.000 ευρώ και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου θα γίνει την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί, στα γραφεία του δήμου, στο Λεοντάρι. Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 4 μηνών κι ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον από υποψήφιους αναδόχους, 2 εταιρείες, η μία εκ των οποίων εκπροσωπείται στην Αρκαδία, ενώ η άλλη δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Ο δήμαρχος κ. Φουσέκης μιλώντας μας για το έργο επεσήμανε πως ήδη για το κάστρο του Λεονταρίου προχωρά μια σημαντική διαδικασία για την ανάδειξή του. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει εκπονήσει μελέτη, βάσει της οποίας, σε συνεργασία με την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα υποβάλει στο αμέσως προσεχές διάστημα ένα πρόγραμμα ανασκαφικών εργασιών 500.000 - 600.00 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, το γνωστό Ταμείο Μολυβιάτη. Οι ανασκαφικές εργασίες στο κάστρο έχουν ξεκινήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι και υπάρχουν ευρήματα, όπως κομμάτια αγιογραφιών του 11ου αιώνα, η είσοδος των ανακτόρων βάθους 2,5 μέτρων και άλλα.
Οσον αφορά στο κάστρο του Χελμού, ο προϋπολογισμός των εργασιών ανάδειξης και συντήρησης ανέρχεται σε 41.000 ευρώ περίπου. Ο διαγωνισμός θα γίνει την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί και ο χρόνος υλοποίησης του έργου επίσης ορίζεται σε 4 μήνες. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα έχει οριστεί και για το κάστρο της Ωριάς, που έχει προϋπολογισμό 50.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός για το έργο αυτό θα γίνει την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου.
Κ.Δ.

Πηγή: "Ελευθερία" Καλαμάτας 25-01-2009
http://www.eleftherianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: