Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009

Ψίχουλα από τις εισφορές έχουν φθάσει στους πυρόπληκτους σύμφωνα με το βουλευτή Δημ. Ρέππα

Από τα 202,22 εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν από δωρεές για τους πυρόπληκτους στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, μόνο τα 60 έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής για την ανακούφιση των πληγέντων, παρά την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
Αυτό τονίζει ο Δημήτρης Ρέππας σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, όπου αναφέρεται συγκεκριμένα και στους πυρόπληκτους δήμους της Αρκαδίας.
Η κατάσταση αυτή μοιάζει ακόμα πιο τραγική, αν αναλογιστεί κανείς ότι «στις ανωτέρω χρηματοδοτήσεις -των 60 εκ. ευρώ- εντοπίζονται και βραβεία για αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, εκδρομές, αγορά μπουλντόζας ιδιώτη και οικονομική ενίσχυση ενός μόνο ατόμου με ειδικές ανάγκες».
Μάλιστα οι ανωτέρω εκταμιεύσεις δεν αποτελούν ειδικές επιθυμίες δωρητών ή δωρεές υπό όρους, αλλά αποφάσεις του ΕΤΑΕΑ - «που δικαιώνουν όσους καταγγέλλουν ότι το Ταμείο διαχειρίζεται μονομερώς, με αυθαίρετο τρόπο και αναποτελεσματικά τα χρήματα».
Όσον αφορά τους 3 πυρόπληκτους δήμους του Νομού Αρκαδίας (Γόρτυνος, Μεγαλόπολης και Φαλαισίας) η κατάσταση δεν είναι διαφορετική, αναφέρει ο κ. Ρέππας:
«Στον μεν Δήμο Γόρτυνος έχουν δοθεί, αρχές του 2008, 2 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών. Τούτο όμως αποτελούσε επιθυμία των δωρητών - ενώ δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης.
Στον Δήμο Μεγαλόπολης δεν έχει γίνει καμία χρηματοδότηση, μολονότι ο δήμος είχε υποβάλει σχετικό αίτημα.
Στον Δήμο Φαλαισίας, μόλις στις 15 Δεκεμβρίου 2008 εκδόθηκε ένταλμα χρηματοδότησης προγράμματος ύψους 5 εκ. ευρώ, για επισκευές ή ανακατασκευές πυρόπληκτων κτηρίων - ενώ δεν έχει γίνει το παραμικρό για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο κρίνεται απολύτως αναγκαία».
Καταλήγοντας ο Αρκάς βουλευτής ρωτά τους υπουργούς αν θα παρέμβουν για να σταματήσουν οι αυθαίρετες κι επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις - «ώστε και το αξιοσημείωτο ποσό των 142.217.004,15 ευρώ που απομένει στο Ταμείο, να μοιραστεί με τρόπο γρήγορο, διαφανή και αποτελεσματικό για την ανακούφιση των πληγέντων συμπολιτών μας».

Πηγή: "Ελευθερία" Καλαμάτας 19-01-2009
http://www.eleftherianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: